Снимка: БГНЕС

В интервю за "Дойче веле" дипломатът Стефан Тафров от "Демократична България" обясни, че привържениците на "ДБ" и "Има такъв народ" се различават: "Нашите привърженици задават трудни въпроси. Те се интересуват от програмата ни, от намеренията ни, спорят с нас. Докато изглежда, че – това е лично мое впечатление – привържениците на "Има такъв народ" са запленени по-скоро от харизмата на лидера. Ние сме различни като политическа субстанция и като политическа стилистика."

Затова и Демократична България е "готова да поеме правителствена отговорност".

Още по темата

"Имаме изключително добре подготвени експерти, но към този момент картината е твърде неясна, за да поемаме някакви ангажименти", каза Тафров. "Ангажименти ние сме поели най-вече към нашите избиратели, тъй че много трудно ще се състави мнозинство", допълни той.

Реакцията от страна на ИТН не се забави. "Айде малко да спрем с импровизациите, че ставате за смях". Така зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отговори в Туитър на Стефан Тафров. Йорданов е водач на листата на ИТН в Пловдив и на един от МИР-овете в София.

Йорданов публикува и таблица от социологически разбивки на вота за парламент. Те анализират образователния ценз на избирателите на различните формации.

От таблицата става ясно, че от хората, гласували за Има такъв народ с "висше/полувисше“ образование са 18% - колкото и за Демократична България. Средно образование имат – 16 на сто от хората, гласували за ИТН, основно - 6%. В колонката на "Демократична България“ със средно образование са 4 на сто, с основно и по-ниско – 2 на сто.

Според Тафров "номинално лявата партия БСП, която претърпя съкрушително поражение на тези избори, всъщност е една консервативна партия. И то консервативна националистическа партия. А пък тези, които са "десни", се оглавяват от бившия бодигард на Тодор Живков. В българските условия ориентир е по-скоро отношението към ЕС и европейската интеграция, а Демократична България несъмнено е най-проевропейската сила на българската политическа сцена".

Тафров коментира и изказването на премиера Бойко Борисов от изборната нощ, че млади и буйни привърженици на ГЕРБ можело да атакуват неговите противници: "Господин Борисов явно си дава сметка, че това е краят на неговата политическа кариера. Избирателите му нанесоха един звучен плесник, той е изолиран, сам и без никаква обществена и лична перспектива като политик. И това пролича много ясно в тези му твърде невъздържани изявления.".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase