Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национална подписка или промяна в устава на БСП. Това са двата варианта, които от днес обсъждат областни и общински председатели на БСП от цялата страна за смяната на председателя на партията Корнелия Нинова, пише "Труд".

Още по темата
След тоталния срив на парламентарните избори и отказът на Нинова да поеме политическа отговорност като подаде оставка, червените в цялата страна са започнали консултации и совалки за свалянето є от поста.

Единият от вариантите е национална подписка между социалистите, която, за да е валидна - трябва да има подписите на 50 плюс 1 процента от членовете на БСП.

Вторият вариант е свикване на бързо заседание на 50-я конгрес на БСП, пак чрез подписка, но на делегатите му, на който ще трябва да преминат първо през процедурата за промяна на текстовете в устава и отмяната на прекия избор на председател. Тогава пак в най-важния документ на левицата трябва да бъде отбелязано, че мандатът на председателя се прекратява с приемането на новите текстове.

"За съжаление Националният съвет е превърнат в гумен печат на ръководството, а Конгресът в момента може да гласува да закрие партията, но не и да поиска оставката на председателя”, коментираха пред “Труд” делегати на 50-я конгрес на БСП и членове на пленума на партията. Нинова обяви, че е избрана само преди 6 месеца от болшинството социалисти. Червени обаче припомниха резултатите от прекия избор за лидер на БСП, като отбелязаха, че Нинова има само 43 000 гласа от общо имащите право да гласуват социалисти - 80 263. А това са около 40% от членовете. На вътрешните избори гласуваха само около 53 000 членове на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase