След парламентарните избори кои са възможните коалиции и има ли вероятност Слави Трифонов да се превърне в първа политическа сила при нов, предсрочен вот?

"Твърде вероятно е да се стигне до нови избори тази година. Предвид това, че ще има президентски избори, това ще бъде един доста силен изборен маратон, ако всички партии изпълнят заявките си, че няма да влизат в коалиции", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Юлий Павлов.

Още по темата
"Въпросът не е дали ще са скъпи или евтини изборите, а дали резултатът ще е различен от този, който сега виждаме", заяви политологът Георги Киряков.

"В момента партийният интерес на всички е да няма нови избори. Скорошните избори няма да доведат до различен резултат. Единственият начин е да се опита експертно правителство, но през избора на Борисов, това няма да се случи. Ключът е какво ще реши Слави Трифонов", уточни Павлов.

По думите на Киряков е много вероятно президентът Радев да подкрепи някоя от партиите, за да може да има превес.

"Слави Трифонов подкрепи Радев за втория му мандат. Голяма част от гласовете, които се пуснаха за Радев, се пуснаха и за референдума на Слави. Тази симбиоза между двете политически сили може да изиграе ключова роля при един служебен кабинет и предсрочни избори. Социолози коментираха, че при една такава ситуация, Слави може да е първа политическа сила", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Най-вероятният сценарий е да имаме управление, но да нямаме коалиции. Стигнем ли до 3 - ти мандат, шансовете за успех са минимални. Надеждите са за 2-ри мандат, който ще бъде на ИТН. Слави трябва да реши дали бързи избори ще му донесат успех или да направи консултации с другите партии от протеста", уточни Павлов.

Той е категоричен, че Трифонов няма да наруши предизборните си обещания.

Киряков коментира, че повечето партии не са само срещу ГЕРБ, а срещу статуквото, както и че резултатът от изборите е ясно доказателство, че има много настроения срещу Борисов.  

"Корнелия Нинова трябваше да направи много различни неща, които тя не направи. Тя си действа по някаква нейна логика, по която няма да подаде оставка. Трифонов няма какво да чака от БСП, топката е в неговото поле", заяви Павлов.

Коментари Напиши коментар

336

Анонимен

преди 4 седмици

Политолози: Слави Трифонов може да стане и първа политическа сила

с толкова много чалгопитеци може и 100% да изкара.

335

ХаХ

преди 4 седмици

Гласувах за ДПС, но ако има извънредни избори ще гласувам за Слави ИТН.

334

БРЮКСЕЛ ИЛИ КЕРМЪЛ!

преди 4 седмици

Повече от 70 години руските шпиони промиват мозъците на населението, а с чалгага комунистите формираха ***.ското самосъзнание на опростачената част от българите. Политическата неграмотност цари в мозъците на по-голямата част от населението, което умело е противопоставяно на цивилизования свят.Последните избори доказаха, че опростаченото население няма нищо общо с християнските и европейски ценности. Добре, че предстоят световни събития, които веднъж-завинаги ще ни отърва от примитивна Русия...