Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Процентът, на тези, които искат промяна, е по-малък от процента на онези, които са подкрепили статуквото. Това коментира проф. Антоанета Христова, политически психолог и анализатор, пред БНР.

Още по темата
Грубата сметка показва, че т.нар. "партии на статуквото", аз не бих ги нарекла така, но в момента говорим за формални категоризации - ГЕРБ, срещу които всички се изправиха, взема около 24%. Когато съберем трите отдавна познати - ГЕРБ, БСП и ДПС - прави 48%, грубо събрано, гласуване за относителното статукво. А гласоподавателите на Слави Трифонов, на Демократична България и на Мая Манолова събрани правят 35%, посочи тя.

По думите й реално погледнато не протестът е победил, а статуквото

Да, сега резултатите правят много сложно сформирането на правителство или пък на стабилно правителство. Това е тема на вътрешно математическо изчисление. Това не е тема на избирателя, каза още Христова.

"Избирателят, който е гласувал за промяна и за нещо ново – това са 35% от гласуващите. Най-важното е, че това са млади хора до 29-годишна възраст от малки и средноголеми населени места и живеещите в чужбина. Какъв е профилът на тези хора? Това са забравените хора - извън вниманието на което и да е правителство.

Това са младите хора, които са продукт на една тотално сбъркана образователна система, която ги остави безсилни да си намерят адекватна работа, а с претенция, че са висшисти. Цялата тази тежка картина на пренебрежение на политическата класа или партиите на статуквото, в момента ги удари, идвайки на власт нещо различно, най-вече популистко.

Защото това, което идва, всички тези хора, този профил – млади – отдадоха гласа си за популизъм, който може да изглежда силен и незаобиколим в момента. Това се случи и в Италия, и в Испания, и в Германия, и в Англия в един момент. Но този популизъм не ти предлага бъдеще, той ти предлага говорене, внимание, отношение.

А за партиите на статуквото е липсата на усет да разберат, че са изпуснали толкова голяма и сериозна част от своите гласоподаватели, смята Христова.

Хората, които не гласуваха пък са тези, които не харесаха никого. Те разбираха невъзможността и абсурдността на избора да гласуват за популистки партии и в същото време виждаха грешките на управляващите, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase