Снимка: Bulgaria ON AIR

Телевизия Bulgaria ON AIR работи със социологическа агенция "Галъп Интернешънъл" и на тези парламентарни избори.

"Тези няколко хиляди души са онова, което ни позволи вчера да кажем основната новина на деня - че БСП губи второто си място. Това, което вчера exit poll показа, e генералната структура", заяви в студиото на "България сутрин" изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

Той отбеляза, че подобен тип изследвания са полезни за обществото, когато се очакват забавяния на резултатите.

Още по темата
"Една от новините от тези избори е, че не се сбъднаха най-скептичните прогнози. Активността ще отиде около 3,2 млн. Тя е най-ниската, която сме имали въобще и въпреки това изборите са легитимни в очите на хората", каза още Симеонов.

Той коментира, че интересът на българите в чужбина относно изборите се повишава, както и че младите хора се политизираха вследствие на протестите. По думите му очакваните гласове извън страната ни ще бъдат за "Има такъв народ" и за "Демократична България".

"Няма вариант, в който ИТН да изпревари ГЕРБ. Отдавна знаехме, че тези избори са непредвидими. Хората търсят алтернативи", заяви още Симеонов в "България сутрин".

Според него, ако има нещо, което е срив - това е БСП.  Като част от обяснението за слабите резултати той посочи вътрешните проблеми, както и Ковид-19.

"Логиката казва, че ВМРО не са в парламента. Няма какво да очакват от чужбина, но въпреки това трябва да се изчака до последно", добави Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"ДПС си има резерв гласове от Турция. "Демократична България" има доста силно представяне, Христо Иванов успя да достигне 300 хил. гласа. Много добра организация направиха в изборния ден. "Демократична България" са станали по-хитри, повече политици. Това е добре за тях", коментира още той.

Според политолога Слави Трифонов е успял да се превърне в мода за младите хора. Именно те направиха новината на изборите, каза Първанов и добави как вчера покрай една от секциите видял група младежи да си слушат "Едно ферари с цвят червен".  Божков също се превърна в мода  - всичко това са портестни опции за гласуване, каза още той. По думите му, ако по време на протестите е имало избори, Борисов е щял да бъде пометен.

"Възможен е служебен кабинет, ако отидем към нови избори. Много е важно какво ще реши Слави Трифонов. Вторият вариант е експертно правителство около ГЕРБ, а третият - някаква форма на ГЕРБ и БСП, но то вече дори това не става", допълни Симеонов.

"Ако тогава, когато имаше протести, имаше избори, щяхме да сме нова България. И все пак партиите на статуквото го отнесоха. Най-парадоксалното е, че най-големият губещ се оказа БСП", коментира още той.

Коментари Напиши коментар

65

Пайнера

преди 6 месеца

А дали ще има повече субсидии за чалгарите

64

Анонимен

преди 6 месеца

Въобразявах си, че сме по-умни от украинците! Те си избраха един клоун и сега са вече на косъм от истинска война, защото краварите ги водят натам! А нашите пък за слави................Господи помилуй, ПЪЛНА КАТАСТРОФА!!!

63

9

преди 6 месеца

До А дано ама нада ли.Младите глупаци!