Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Как гласуват българите зад граница? Оказва се, че сънародните ни в чужбина са много активни и още от сутринта много от тях пожелаха да упражнят правото си на глас.

Първи за вота в парламентарните избори отвориха изборните секции в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия.

В Италия, избирателните секции са 22. За гласуване са се записали над 2500 българи. Избирателните секции са по цялото протежение на Апенините, в главните и по-важни градове на 13 области. Изключение е  селището Акониа ди Куринга в Калабрия.

Още по темата

Българите в Германия, които са около 300 000 и гласуват в 69 секции.

Към изборите има голям интерес от страна на пребиваващите на Острова българи, а там са отворени 35 секции. Първоначално бяха поискани близо 90 секции, но бяха разрешени 35, тъй като страната вече не е в ЕС.

Българите във Виена са доста активни, по данни на посолството ни. В Австрия се отварят рекорден брой секции – 17. Девет от тях са във Виена и са на седем различни места. Секциите в столицата на Австрия са повече от тези в Берлин, Мадрид и Париж.

Към 300 са били подадените заявления за гласуване. Декларации могат да се попълват и на място.

"Мерките се следват стриктно. 2135 бяха заявленията на българи за отваряне на секция", разказват от избирателната комисия в столицата на Австрия.

Потенциални избиратели в Гърция, където са разкрити 20 секции, са постоянно живеещите българи, както и работещите в страната. Не се очаква силна избирателна активност, защото заетите в туризма все още не са започнали работа.

Изборният ден в Република Северна Македония е започнал нормално. "Тези, които възнамеряват да гласуват, ще дойдат и ще гласуват", отбеляза Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие. По думите му всичко е спокойно.  

В Република Северна Македония са разкрити пет секции – в Скопие, Струмица, Битоля, Охрид и Щип.

В Турция предварителни декларации са попълнени от 21 000 души.  Изборният ден започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден.

Спор между членове на СИК доведе до преустановяване на гласуването и до голяма опашка пред секцията в българското консулство в Бурса.

Спорът е дали декларациите за гласуване в чужбина могат да са попълнени предварително и само да се подпишат в секцията или трябва да се попълнят в секцията пред член на СИК. Предварително попълнените декларации за гласуване в чужбина не бяха приемани в избирателните секции в Бурса и в цяла Турция. Тези декларации трябва само и единствено да бъдат попълнени на място и подписвани на място пред член на СИК.

В Бурса местната общност коментираше последните дни, че не са достатъчни секциите на фона на българите, които живеят в града.

Смята се, че хората с български паспорти в Бурса са около 50 000, а 35 000 от тях имат право на глас, по неофициална информация.  

11 секции в Белгия и 2 в Люксембург отварят врати за сънародниците ни. Все още няма решение на въпроса с председателя на една от секционните комисии в белгийския град Гент, съобщиха за БНР дипломатически източници. От снощи той не отговаря на телефона си. В момента се чака решение на ЦИК кой да заеме мястото. В една от секциите в българското посолство в Брюксел комисията се състои само от 3-ма души, като и за нейното попълване се очаква решение от София. Въпреки това гласуването протича нормално навсякъде в Белгия и Люксембург.

Сънародниците ни в Русия могат да гласуват в посолството ни в Москва и в българските консулства в Санкт Петербург и Екатеринбург.

Спокойно и при добра организация протичат изборите в Кипър. Българите на острова гласуват в 6 секции, които обхващат всички райони, в които живеят и работят наши сънародници. Още в 6.30 ч. желаещи да гласуват чакаха да се отвори най-голямата избирателна секция на острова – в българското посолство в Никозия. Час по-късно опашка от близо 50 души се бе проточила по улицата пред сградата, разтеглена и заради спазването на дистанция. До 10.00 ч. 154 наши сънародници дадоха своя вот в Никозия.

За да отидат до секциите да гласуват днес, българите в Кипър трябва да използват единия от полагащите им се за почивния ден 3 SMS-а за разрешение за излизане от вкъщи. Ограничението е част от коронавирусните мерки в страната. SMS-ът дава право на движение до 3 часа.

МВнР съобщи, че е успяло да осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване чужбина – 465.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase