Коя е ваксината за българската икономика? Как можем да изплуваме от най-задните класации в Европа? 

"Развитието на икономиката и на държавата е плод на системни и дългосрочни усилия, така че ще трябва да се работи, да се учи и да се организираме, за да бъдем успешни в икономиката и изобщо", коментира в Изборното студио на Bulgaria ON AIR Левон Хампарцумян, председател на Българския форум за бизнес лидерите. 
 
"Трябва да има разумни цели, които да се преследват, защото с PR може да се спечелят едни избори, обаче за управления се искат едни усилия, които променят нещо съществено", категоричен е Хампарцумян.
 
"Когато се говори за парите от Европа, се говори за усвояване. По-скоро трябва да обсъждаме програми за развитие, за цели с нашите пари, подпомогнати от Европа. Просто да вземем едни пари и да ги сложим в някакви стадиони в безлюдни села... Те ще ангажират известно време някакви хора, но няма да имат дългосрочен ефект за развитието на държавата", заяви Хампарцумян.
 
Според него парите от Европа и от данъците ни, трябва да се използват, за да се развиват на по-високи обороти държавата и икономиката.
Още по темата
 
"Може да разчитаме на инвестиции, когато има среда, в която хората, които ще инвестират, ще се чувстват добре", посочи още банкерът.
 
"Трябва да работим в посока да създаваме кадри и възможности. Всяка една модерна фирма разчита на това да вземе добре образовани и обучавани хора. Усилията в образовани започват да дават плодове 10-15 годи след като са направени. Отиват отвъд всякакви политически мандати. Наблюдавахме системно недофинансиране и неглижиране на образованието. Политиците започват да се усещат, че са си стреляли в крака предишните 20 години", обясни Хампарцумян.
 
Да подготвиш хора, които да имат знания и гъвкавост да се адаптират на пазара на труда след 15 години. 
 
"Обстоятелствата ни накараха да разберем по трудния начин, че лекарите, инженерите, хидроинженерите са важни. Трябва да създадем кадри и условия тези кадри да се чувстват добре в собствената си държава", изтъкна още той.
 
Банкерът е категоричен, че правителството трябва да има визии и цели, които българите да приемат за собствени. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase