Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броени часове преди насрочените в неделя парламентарни избори картината започва да се прояснява. Единствената загадка засега е хипотетичната избирателна активност, която обаче ще предопредели броя на участниците в бъдещото Народно събрание.

Още по темата

Получените данни дават основания да се очаква активност от 38-40%, което отнесено към официалния избирателен списък би означавало, че в номинално изражение числото на избирателите в неделя ще възлезе на 2,5-2,7 млн. души, показват данните от национално проучване на агенция АФИС, проведено сред 1000 души в периода 26-30 март по метода CAPI по квота извън дома на респондента.

При такава очаквана активност би следвало да се потвърдят и декларациите на анкетираните относно намеренията им за гласуване. Ако тази прогноза се оправдае, това ще бъдат парламентарните избори, приключили с най-ниската избирателна активност в демократичната история на страната.

За ГЕРБ ще гласуват 28,1%, за БСП 20,2%, за „Има такъв народ“ 14,3%, за ДПС 12,9%, за Демократична България 6%, за „Изправи се.БГ. Мутри вън!“ 5,1%, за ВМРО 4,6%.

Под прага остават редица формации, три от които ще получат над 1% от гласовете – Патриотичната коалиция „Воля и НФСБ“ (2,8%), партия „Възраждане“ (2,0%) и АБВ (1,4%).

Според социолозите големи изненади на предстоящите избори не следва да се очакват. Преднината на коалицията „ГЕРБ-СДС“ надхвърля съществено интервала на допустимата статистическа грешка, така че победителят е ясен. Второто място в класацията също е сигурно: при нито една от вариациите на избирателната активност не е възможно коалицията „БСП за България“ да бъде изпреварена от някой от следващите участници в предизборната надпревара.

Битката обаче за третото място не е с предизвестен резултат. ДПС е партия, която традиционно е подценявана в анкетна среда, а преднината на формацията на Слави Трифонов е в рамките на допустимата статистическа грешка. Освен това ДПС постига съществено по-висока степен на мобилизация на твърдото си ядро, докато партията на Трифонов привлича на своя страна повече на брой, но не съвсем сигурни избиратели.

******
Данните от национално проучване на агенция АФИС, проведено сред 1000 души в периода 26-30 март по метода CAPI по квота извън дома на респондента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase