Каква е равносметката на политиците в края на мандата на настоящето Народно събраниеески сезон?

"Беше политическа позиция да не правим кворум на това НС, защото го смятаме за изчерпано като легитимност. Борисов караше джипката, раздаваше неправомерно парите зад гърба на парламента. До него се возиха ВМРО и го подкрепяха безрезервно. На задната седалка се возеше ДПС. Имаше и резервна гума, наречена "Воля", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов пред Bulgaria ON AIR.

"Изпращаме труден мандат, в крайна сметка парламентът си свърши своята работа. Не претендирам за безгрешност. И колегите от опозицията, и президентството няма как да ни убедят, че доверието към този парламент е свършило. Още от началото на този мандат от БСП свалиха доверието и решиха, че този парламент няма смисъл да продължава", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

Още по темата
Депутатът от ВМРО Александър Сиди посочи, че са успели да повишат доходите, да изпълнят обещанието за 300 лв. минимална пенсия и да премахнат фигурата на вечния длъжник.  "Успяхме да направим базата, на която ще стъпи 45-ият парламент. Оказа се, че 44-ото Народно събрание може да работи и без БСП в залата", отбеляза той в ефира на "България сутрин".

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че кворумът на Народното събрание е на задължение на управляващото мнозинство. Равносметката - нефункционален и неработещ парламент, отсече той.

"Кръпка върху кръпка, лобистко законодателство. Този парламент е фалирал, неслучайно е с нисък кредит на доверие. Дори "улицата" говореше за рестарт на модела. Необходима е програма за развитие, липсва дискурс между отделните институции. Няма диалог на партиите с избирателите. Станахме свидетели на припокриващи се монолози", коментира Ибрямов.

Пламен Христов от "Воля" отвърна на БСП и заяви, че когато автомобилът няма достатъчно гуми в лицето на истинската опозиция, те се включват и помагат. "Излизаме от този мандат с високо вдигната глава. Можем да отстояваме принципите си, подкрепяхме всички предложения за увеличаване на доходите на населението, противопоставяхме се на харчове като 3 млрд. за самолети", каза той.

Справя ли се властта с ваксинационния процес?

Христо Проданов отсече, че всичко с ваксините е пълен хаос, а фазите и зелените коридори "са отишли по дяволите".

"Вкарали сме предложение НС да задължи правителство да започне преговори с Русия за доставки на Sputnik V. Според водещи специалисти тя има много добри качества и в някои случаи превъзхожда останалите. Не става въпрос за геополитика, а за запазване здравето на хората. Другите европейски страни действат, може да последваме техния пример", изтъкна социалистът.

"България закъсня изключително много, правителството също закъсня с ваксинационния план. Българското общество е готово да се ваксинира, но има недостиг. Дори за секционните комисии, а идват избори, няма достатъчен брой ваксини. Управлението е провал", категоричен бе Ибрямов от ДПС.

"Трябва да спрем да говорим политически за ваксините. Ако България произвежда и сама контролира доставките, тогава бихме казали, че правителството се е провалило. Европа очевидно не се справи с договорите. Ако има алтернатива, която да достави допълнителни количества, това е полезно", смята Сиди от ВМРО.

Ненков отговори на критиките с думите, че преди месец много малко хора са искали да се ваксинират. "Достатъчна информационна кампания е имало за тези ваксини. Няма как да произведем ваксини, но България е член на най-развитата част на света и пропорционално всяка държава получава поръчаното", заяви депутатът от ГЕРБ.

"Първи от трибуната алармирахме, че трябва да търсим алтернативни начини за доставяне на ваксини. Много често изпреварваме и изглеждаме смешни на колегите ни. Впоследствие се убеждават, че нашите предложения са доста далновидни", каза на свой ред Христов от "Воля".

Каква предизборна кампания ще проведат основните политически партии?

"Ще направим всичко възможно в кампанията да убедим гражданите, че България може да бъде по-хубаво място за живеене. България е необходимо да стане правова държава, да има свобода на словото, да има ясно и прозрачно харчене на обществените средства", изтъкна Христо Проданов.

"Ще разкажем това, което направихме и ще разкажем бъдещето, каквото ние си го представяме - без гей бракове, без норвежки модел на отглеждане на деца, повече сигурност и по-високи доходи. Това ще бъде достатъчно да получим подкрепа", смята Александър Сиди.

От ДПС подчертаха, че се отнасят изключително сериозно и към тези парламентарни избори. ДПС винаги е водила ясна кампания с ясни послания, каза Ибрямов.

"За нас кампанията е започнала още преди 4 години. Тя не се ограничава в този един месец, ние сме прогнозируеми. От ГЕРБ може да се очаква политика на финансова и икономическа стабилност, увеличаване на доходите и търсене на диалог между институциите", увери Ненков.

Христов пък посочи, че първата задача на коалицията между НФСБ и "Воля" вече е изпълнена - "успяхме да запазим обединението на патриотите в България".

"Поставяме си много малко задачи за следващия мандат - безплатни лекарства за пенсионери и ученици, достъпни цени на горивата, облекчаване на малкия и средния бизнес", каза депутатът от "Воля".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase