Около 2 седмици остават до началото на предизборната кампания у нас преди вота на 4 април. С какви убеждения отива да гласува българинът?

"Винаги има принцип, върху който се изграждат, но онова, което се вижда, е, че гражданите, както се вижда от различни изследвания, за първи път гледат през икономическа призма. Не казвам, че няма да е емоционален вотът, но основните проблеми, които те смятат, че трябва да стоят пред бъдещето управление, са свързани с тяхната работа и доходи, както и излизане от кризата, което не се вижда често на избори", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Според нея основен принцип на формирането на кабинета би трябвало да бъде какво се случва в икономиката и как започваме да излизаме от ситуацията.

"Онова, което виждаме, са политически субекти, мобилизирани от очакването на европейските пари. Има изключителна тяга към това да се управляват тези пари. В същото време нито един от политическите субекти не желае промяна. Българските избиратели трябва да разберат, че цялото говорене за радикална промяна остана там, където остана и темата за нова Конституция", коментира колегата й - доц. Антоний Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му всички искат не да представляват избирателите си, а да заменят ГЕРБ, или да заменят Борисов.

"Онова, което се прокрадва като платформи или заявки, е твърде общо. Да кажеш модернизация или високи технологии, или перспектива пред България - нищо особено не казваш. Партиите продължават да представят платформите си за всекиго по малко и в крайна сметка за никого по нищо. Всички сфери се изреждат, но една платформа, за да хваща избирателят, който не е много рационален, тя трябва да даде рационален аргумент и той трябва да бъде за 4 години какво може да се направи", допълни доц. Буруджиева.

Доц. Гълъбов подчерта, че промяната на ГЕРБ, която е в това, че ще се явят в коалиция на изборите, е важна.

"ГЕРБ има проблем с устойчив партньор. Включването на СДС може да няма толкова важна електориална тежест, но е важно от гледна точка на изчистването на профил. ГЕРБ върви към разширяване на промяната си. Смятам, че ще се добавят още политически субекти", категоричен е той.

Коментари Напиши коментар

29

Тикволандия

преди 9 месеца

Антони Гълъбов пак се е престарал да възхвалява Бойко и гербаджиите. Политолози като него са днешното издание на дружество Георги Кирков за политпропаганда от времето на Тодор Живков.Но времето на Бойко и ГЕРБ изтича. Патериците им се поизчерпаха и дори и да получат най-много гласове на изборите никой няма да поиска да прави коалиция с тях.

28

Хюстън

преди 9 месеца

НЯМА КОЙ ДА ТЕ УТЕПА,***!

27

Мяу

преди 9 месеца

Ще ги врътка, докато свят светува. Няма отърване. Гласове купуват, бюлетини возят в бусове с двойни дъна и още монолог други изненади.