Снимка: БГНЕС

Парламентарните избори у нас са след месец и половина. Цели 39 партии и коалиции са подали документи в ЦИК за регистрация за вота.

Журналистът Михаил Кръстев е на мнение, че основната реформа, която трябва да се случи, е избирателите да започнат да се интересуват повече от партийните програми, а не толкова от това кой ще бъде излъчен в листите им.

"В България се интересуваме повече от лицата, а не от идеите. Голяма част от партиите все още не са публикували своите програми", подчерта той в студиото на "България сутрин".

"Първата битка на партиите трябва да бъде за висока избирателна активност. Колкото по-висока е тя, толкова по-тежка ще бъде легитимността на партиите в следващия парламент. Пенсията в края на мандата е 300 лева, президентът Радев не е прав в критиката си към партиите. Едни партии все пак правят усилия да изпълняват поетите ангажименти", коментира политологът Георги Киряков.

Кръстев добави, че е интересно кой ще застане с лицето си, но далеч по-важно е да видим какви са идеите на партиите. Ако няма идеи, в следващите години няма да бъде лесно нито на политиците, нито на българското общество, изтъкна журналистът.

"Винаги всичко се персонифицира, няма значение кой какво предлага в програмите си. Мнозинството иска да види човека срещу себе си и да види важни стратегически неща за себе си", настоя Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.
По думите му интересът на избирателя ще бъде фокусиран върху сблъсъка между доц. Атанас Мангъров и министър Костадин Ангелов.

ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на парламентарните избори, а Кръстев припомни, че още от европейските избори двете формации не са крили намерението си да се явят заедно и на този вот. В лявото пространство има фрагментиране и раздробяване на вота, отбеляза той.

"Премиерът Борисов винаги е бил привърженик на линията на поведение, в която ГЕРБ търси съюзници и преди изборите. Очевидно има организационен проблем в ГЕРБ и липсата на Цветанов там се усеща ясно. Тя се запълва със СДС и "Гергьовден" като неформален участник в тази коалиция", обясни Георги Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase