Снимка: Правителствена пресслужба

Вицепремиерът Марияна Николова ще координира подготовката за парламентарните избори на 4 април.

Министерският съвет прие решение, с което възложи координацията по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители за Народно събрание на 4 април 2021 г. на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма.

В решението са включени задължения и отговорности и на други министри, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, включително и на министъра на здравеопазването, предвид разпространението на COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

На министъра на правосъдието е възложено да издава наказателни постановления в случаите на установяване на нарушения на областните управители по Изборния кодекс.

Правителството прие и промени в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите.

По предложение на министъра на здравеопазването, съгласувано с Централната избирателна комисия, ще се прилага централизиран подход по отношение на обезпечаване на изборния процес с всички необходими средства за защита и превенция от COVID-19 (предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др.).

Министерството на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции, ще създаде организация по логистиката и своевременното доставяне на необходимите количества до районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии / подвижните секционни избирателни комисии в съответствие с приетия медицински протокол за провеждане на изборите.

Средствата, одобрени по бюджета на Министерския съвет, в размер на 2,947 млн. лв. се предоставят по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase