Снимка: Булфото

Пленумът на БСП започна със скандал, съобщиха от "24 часа".  Заради засилените мерки за сигурност, дългогодишния бивш депутат Георги Божинов не бе допуснат до залата, защото охраната не откри името му в списъците. Той се обиди и си тръгна, а след последвал скандал излезе лично служителка на "Позитано", за да го въведе в сградата.

След като грешката бе поправена, дойде време за важните рещения. Пленумът на БСП след дълга и тежка разправия заключи, че 4 места от листата на БСП ще са за гражданска квота и коалиционни партньори.

Пленумът обсъди първо местата за гражданската квота и коалиционните партньори. Като гражданска квота е и водачката на листата Елена Йончева.

Предложението на Нинова беше за 4-о и 10-о за гражданска квота, за които тя лансира имената на шефът на президентския кабинет Иво Христов и бившият депутат, лидер на партия "Българска пролет" и настоящ водещ на предаване в червената телевизия Велизар Енчев. Последният обясни, че е научил за включването му в листата снощи. Приел поканата, защото било важно ГЕРБ и ОП да загубят изборите. Енчев отрече да е говорил антиевропейски досега.

За мен най-важната национална кауза си остава успешният мандат на президента Румен Радев, който е основен контрапункт на пълзящата автокрация. А БСП е единствината опозиция, нормално е да приема, заяви пък шефът Иво Христов. Рано сутринта зам.-шефът на ПГ на БСП Драгомир Стойнев обясни, че Христов е номинация на Изпълнителното бюро.

На 17-о място като коалиционен партньор влиза Емил Георгиев от "Екогласност". Ние сме коректен коалиционен партньор на БСП, обясни присъствието си той. Запитан за отсъствието на Станишев от евролистата, той обясни, че това е проблем на БСП. От наша страна една дума няма да чуете срещу Станишев, каза Георгиев.

Второто място за гражданска квота да е 6-о, а не 4-о, поискал обаче Георги Божинов. Но за изненада при гласуването първо било предложението на ИБ, което минало с под 80 гласа.

Каква ще е позицията на бъдещите евродепутати на БСП към ПЕС и ще напуснат ли те групата на социалистите и демократите, попитали много от членовете на пленума. Антон Кутев акцентирал въпроса особено на позицията по този тема на кандидатите от гражданската квота.

БСП да се определи спрямо ПЕС поискал и Георги Пирински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase