Снимка: БТА

ГЕРБ спечели проведените преди седмица предсрочни парламентарни избори, а днес стана ясно, че лидерът на партията Бойко Борисов лично ще оглави преговорите за съставянето на следващото правителство.

Още по темата
На този етап най-вероятно изглежда управление между ГЕРБ и Обединените патриоти, като лидерите на тези формации дори вече се срещнаха в края на изминалата седмица. Очакванията са президентът Румен Радев да свика първото заседание на 44-то Народно събрание на 19 април, а съвсем скоро след това да бъде гласуван и състава на евентуалния бъдещ кабинет.

Веднага след изборите екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса какво очакват като управление след проведените избори. В традиционната ни анкета участие взеха 1971 души.

Цели 36% от анкетираните посочват, че най-вероятно следващото правителство ще бъде коалиционно и в основата му ще стои победителят от изборите – ГЕРБ. Едва 14% са тези, които очакват правителство на малцинството на партията на Бойко Борисов, въпреки малкия брой депутати за самостоятелно управление.

Едва 5% от читателите ни очакват, че ГЕРБ няма да успее да направи правителство, а това ще стори втория на изборите – БСП, като социалистите ще управляват в коалиция с друга партия.

Не е малък броят на тези, които не вярват, че в рамките на това Народно събрание ще се сформира кабинет и виждат нови предсрочни избори след 2 месеца. Точно 23% от анкетираните виждат този развой като най-вероятен.

За други 22% пък кабинет ще се направи със сигурност, но той няма да бъде с дълъг живот и вероятно ще управлява само докато приключи председателството ни на ЕС в началото на 2018 година.

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 5 години

Ss 4akam obedchtanieto na boiko 1500 lv minimalna saplata i 350 lv minimalna pensia

80

To6

преди 5 години

Боко, Боко защо ти беше тази победа. Хората са го казали - един път със стомничката, ..... Зор, зор и накрая. А този път не се знае до къде ще стигнат нещата .....

79

Наивен

преди 5 години

"Всеки трети чака: ГЕРБ да подреди коалиционен кабинет."Подразбира се че останалите две трети не чакат ГЕРБ да подреди кабинет. Защо ли от изборите излезе друго?