Координационният съвет на Реформаторския блок прие оставката на ръководстово след 3-часово заседание. Представянето на коалицията на парламентарните избори е оценено като пълен провал, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Вчера и председателят на СДС Божидар Лукарски се оттегли от своя пост.

Анализът на РБ е, че веднага трябва да започнат разговори за обединение. Според тях десните партии, които трябва да се обединят, трябва да работят алтернативно на партиите, които ще направят коалиция в НС.

Видяхме оценката на избирателите. Раздробена и фиксирана в себе си десница не може реално да преставлява десните хора в парламента. И трите формата се провалиха, ние оценяваняваме представянето си като слабо.
Започваме нов разговор за обединение на десницата и ще потърсим всички форми за единодействие. Това заяви Петър Москов след заседание на Националния координационен съвет на Блока, на което беше приета оставката на Политическия съвет на Блока.

Винаги сме твърдяли, че само заедно можем да постигнем представителство на десните хора в парламента. Реформаторският блок е бил заедно след успешни избори и остава заедно и след загубата, каза още Москов. За нас
винаги каузата е била за обединение. Разговорът трябва да започне веднага, защото в душите на хората има болка. Дали ще е за функционално взаимодействие, координирани действия или обща платформа - това тепърва
предстои, уточни Москов.

Няма да спорим кой е сбъркал повече и кой по-малко. Всеки носи вина, че 300 000 българи не са представени. Отказ от разговор за единодействие след неделя е невъзможност да живееш в реалния свят, категоричен беше Москов.

Призоваваме ГЕРБ да покажат на българските граждани, че преговорите за съставяне на правителство се водят на светло и на базата на принципи. Коалиция с БСП ще бъде предаване на доверието на избирателите, защото ще
е правителство за консумиране на власт, коментира и Димитър Делчев.

Реформаторите смятат, че в момента се прави коалиция "на тъмно" и ако ГЕРБ и БСП управляват заедно, то това ще бъде срещу гласовете на избирателите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase