Снимка: архив, Булфото

Общо 31,7 млн. лева на година ще плаща бюджетът на партиите, влезли в 44-тото Народно събрание.

12,6 млн. става годишната субсидия на ГЕРБ. Досега партията на Бойко Борисов получаваше с по 1 млн. лв. на година по-малко заради по-малкото гласове от предишните парламентарни избори.

Двойно по-голяма субсидия от досегашната ще получава пък БСП. Социалистите вземаха 5,5 млн. досега. Изкараните 955 490 гласа на тези избори обаче вече ще им носят по 10,5 млн. лв. годишно, или увеличението им е точно с 5 млн. лв.

Парсата за ДПС ще е 3,475 млн. лв., а за Обединените патриоти 3,503 млн. лв.

Партията на бизнесмена Веселин Марешки "Воля" ще получава по 1,6 млн. лв. на година субсидия от данъците на българските граждани.

Според закона за политическите партии всяка година партиите в парламента вземат по 11 лв. на получен глас.

Светльо Витков, Дончева, АБВ и всички десни (ДСБ, ДБГ, СДС...) останаха без субсидии. Досега те си деляха над 3,2 млн. лв. на година, но сега участваха в различни коалиции, които не влязоха в Народното събрание.

1,5 млн. лв. субсидия на година губи АБВ, които играха в коалиция с "Движение 21" на Татяна Дончева и вече няма да получават пари от бюджета. Дончева също губи 431 хил. лв. държавна помощ.

Една-единствена партия, която остава извън парламента, ще получава държавна субсидия, показват резултатите от изборите.

Бариерата от 1% е преминала само "Възраждане" на шефа на музея в Добрич Костадин Костадинов. Тя ще прибира по 417 хил. лв. на година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase