Снимка: Reuters

Във втория ден след изборите вариантите за съставяне на кабинет спадат до три. Един от тях е съставяне на правителство на малцинството.

Друга възможност е кабинет с Обединените патриоти, а трети – с "Воля", изброява наличните възможности вестник "Труд".

Вариантите за ново мнозинство и ново правителство спаднаха рязко след като в изборната нощ коалицията РБ-Глас народен изненадващо отпадна от сметките, тъй като изпадна от парламента.

Още по темата
В тази тази ситуация Бойко Борисов има три варианта за кабинет. Първият е да управлява самостоятелно, само с кадри на ГЕРБ.

Още в началото на годината бившият премиер даде да се разбере, че не му е чужда мисълта за кабинет на малцинството. Тогава той обяви, че предпочита да прави такова правителство отколкото да се съюзява с БСП.

Ако се спре на този вариант, цялата отговорност за управлението ще е на партията му. В този случай обаче Борисов няма да търпи упреци от своите, каквито често се чуваха в предишния мандат, че други формации във властта носят много негативи.

Възможно е да се състави правителство на малцинството и този вариант е бил обсъждан от ръководството на ГЕРБ.

При това положение Борисов ще трябва да разчита на тематични мнозинства за приемането на всеки закон. В този случай ДПС ще имат ключова роля.

Друг вариант е Борисов да състави самостоятелен кабинет с подкрепата на Обединените патриоти, които да не влязат в изпълнителната власт.

Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обаче продължават да поставят условията, които ги скараха с ГЕРБ в миналия мандат – увеличаване на пенсиите.

"Не е задължително да влизаме във властта. Държим в управленския план да бъдат включени няколко акцента от предизборната ни платформа – минималната пенсия да стане 300 лв., ограничаване на изборните секции в Турция само в посолствата и консулствата, продължаване на ревизията в енергетиката", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Подвариант на този вариант е Обединените патриоти да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и да получат определени министерства. Още от предишния парламент се говори, че Красимир Каракачанов има амбиции да оглави министерството на отбраната. Твърде възможно е на патриотите да бъде поверен председателския пост в парламента след като стана ясно, че Цецка Цачева няма да влезе в Народното събрание.

Явор Нотев е един от добрите варианти заради безупречната репутация на юрист. Освен това той вече има опит като зам.-председател на парламента.

Третият и най-малко възможен вариант е Борисов да покани и "Воля" да подкрепи управлението. Патриотите поне засега нямат нищо против партията на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен заяви, че първо ще се срещне именно с патриотите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase