Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Десноцентристката партия ГЕРБ спечели най-много гласове на парламентарните избори в България вчера, сочат неокончателни резултати. Ако официалните резултати го потвърдят, това ще означава подкрепа за запазване на европейската идентичност на България, пише агенция Асошиейтед прес в кореспонденция от София.

Бившият премиер Бойко Борисов обяви победа за неговата партия ГЕРБ и заяви, че има готовност бързо да състави правителство, посочва ДПА. Борисов иска България, която е член на ЕС и НАТО, да остане твърдо свързана със западните си съюзници.

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова призна поражението на партията си, но каза, че БСП ще се опита да състави управляваща коалиция, ако ГЕРБ не успее да събере мнозинство в парламента, добавя ДПА.

Москва даде знак, че ако социалистите дойдат на власт, Русия ще възобнови проекта "Южен поток" за доставяне на руски природен газ на Европа през българското черноморско пристанище Варна, както и проекта за строеж на нова атомна електроцентрала в Белене, на който Борисов се противопоставяше в миналото, пише "Файненшъл таймс".

Бившият премиер консерватор Бойко Борисов извоюва победа на изборите над социалистите, които искат сближаване с Русия, отбелязва Франс прес.

В кампанията за тези трети парламентарни избори през последните четири години доминираха международни теми - напрежението с Анкара и руското влияние, наред с вътрешните проблеми, тревожещи избирателите - ендемичната корупция и ниския жизнен стандарт в най-бедната страна от Европейския съюз, добавя АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase