Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Общо 24 избирателни секции са разкрити в поделенията на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН), отчитат от правосъдното министерство.

От там допълват, че за осигуряване реда и сигурността при провеждането на парламентарните избори на 26 март 2017 г. е създадена необходимата организация.

Към днешна дата 1222 български граждани, които в момента са на територията на затворите и арестите в страната, имат право да гласуват. Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат вляза в сила присъда към датата на провеждането на изборите.

Според Конституцията всички граждани, с изключение на изтърпяващите наказание "лишаване от свобода" и поставените под запрещение, имат избирателни права.

Избирателни секции са разкрити във всичките 12 затвора в страната и в 12 от арестите. Най-много гласоподаватели има в ареста на столичния бул. "Г. М. Димитров" – 170. Най-малко граждани с право на глас ще отидат до урните в арестите в Сливен и Ямбол – съответно по 12 и 13 души.

Съгласно Изборния кодекс, избирателни секции в местата за лишаване от свобода се разкриват там, където има над 10 лица, имащи право на глас.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 4 Леко не се напрягай, няма как да си извън закона, там си си просто в други раздели с по малко описание ;)

4

vlady

преди 5 години

До Анонимен 4 и Ангел 3Правото на гласуване се загубва от датата на влизане в сила на присъдата. Има голям брой задържани под стража, срещу които се водят дела или те обжалват присъдите съответно нямат влязла в сила присъда.

3

Анонимен

преди 5 години

В статията пише, че тези хора нямат влязла в сила присъди. Общо взето, системата на изборите в България е "куцо и сакато". Нормалният свестен български гражданин се стапя като капка в тази система и губи идентичност.