Снимка: архив "Булфото"

20 процента от българите биха приели ДПС като някаква част от управлението на страната във формула, която осигурява стабилност и да се противопоставя на намеса от страна на Турция.

29% биха приели управленска формула с участието на движението само при определени условия. 48 на сто обаче не биха приели под никаква форма и при никакви условия ДПС отново във властта.

Това сочат данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен на 14 и 15 март 2017г. сред 802 души в цялата страна. Той е възложен, финансиран и проведен от "Галъп интернешънъл". Проучването е правено преди посланието на Ахмед Доган от снощи.

Още по темата

"Този експериментален въпрос показва, че обществото ни е разделено наполовина по отношение на ДПС – половината биха го приели (със или без условности), а другата – не. Съотношението обаче вероятно ще се промени след изявлението на Доган, с което той на практика прави заявка срещу намеса от страна Турция и вероятно за включване на ДПС в обща политическа формула", анализират социолозите от "Галъп".

Сондажът е тествал и начинът, по който българите приемат ДПС и ДОСТ. Според социолозите обществената интуиция засега нарежда ДОСТ като по-близка до Турция формация, в сравнение с ДПС.

И върху двете обаче стои подозрението, че не работят за интересите на България, но при ДОСТ това е по-изразено. А при директен въпрос кой е по-близко до Турция, 65% казват ДОСТ, а 22% - ДПС.

Проучването е тествало и нагласите на хората в България към евентуално включване на Обединените Патриоти, както и на Веселин Марешки в управленската формула на страната.

Патриотите се ползват с най-висок кредит на доверие, като участник в бъдещо управление. Общо 63% биха ги приели в управленска формула – със или без условия. 58% пък биха приели формацията на Марешки.

************************

Данните са от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми, проведен между 14 и 15 март сред 802 души в цялата страна, независим от външно финансиране. 1% от извадката отговаря на около 55 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%. Подобни сондажи могат да послужат за хипотези по важните въпроси на деня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase