Снимка: архив Булфото

78 са сътрудниците на бившата Държавна сигурност, които са се запътили към Народото събрание. Това показва проверка на Комисията по досиетата.

За 9 от обявените кандидат-депутати комисията разполага с данни, удостоверяващи принадлежност към службите и след промените от 10 ноември.

Проверени са общо 4060 кандидати за народни представители. От тях 1982 лица не подлежат на проверка, тъй като вече са проверявани при заемането на други държавни и обществени длъжности.

Партиите с най-много, 16, кандидати за депутати, служили в Държавна сигурност, са БСП и Движение "Българска пролет", което бе регистрирано от бившия депутат от ПФ Велизар Енчев.

В листите на ДПС са открити 9, а в тези на Обединените патриоти – 8.

Сътрудници на бившата Държавна сигурност има и в списъците на ГЕРБ. Един от тях е бивщият конституционен съдия Георги Марков.

Бивши агенти са открити в листите на почти всички основни партии – в ДОСТ, АБВ, дори РБ, "Да, България" и "Нова република".

От коалицията на Радан Кънев реагира светкавично и призоваха кандидата си Минчо Минчев, който е кандидат в Търговище, да се оттегли от листата. От "Нова република" обясниха, че той е подписал документ, че не бил част от ДС и го обвиниха, че е излъгал избирателите.

Малко по-късно и РБ призоваха своите кандидати с картончета да се оттеглят от листите. "Да, България" обявиха, че техните ще бъдат извадени от състезанието за парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase