Снимка: БСП

"На откриването на кампанията на ГЕРБ Борисов заяви, че търпението му се е изчепало. Когато търпението на един диктатор се изчерпа, той закрива парламента. За какво разделение на властите можем да говорим между изпълнителна и законодателна, след като решението за ваканция беше съгласувано с него". Това заяви лидерът на
БСП Корнелия Нинова пред медиите в Бургас.

Корнелия Нинова подчерта, че във вторник депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще бъдат в парламента.

"Първият път, когато внесохме искане за свикване на извънредно заседание на НС бяхме 51, а втория - 75. Ветрилото на недоволството се отваря“, обясни тя.

По думите й зад тези 75 подписа стоят хората, които са изпратили тези народни представители в парламента. Лидерът на БСП обясни, че в дневния ред са включени и предложения на левицата за законопроекти и решения и социалистите ще ги отстояват в пленарна зала.

"Парламентът трябва да продължи да работи. Извънредните мерки той да се закрива заради президентските избори са неприемливи. Това е страх и опит да се заглуши гласът на опозицията", категорична бе Нинова.

"Време е хаосът в държавата и управленската криза да бъдат санкционирани. Това ще стане на президентските избори“, заяви пред медиите кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев. Той заяви, че премиерът е свикал своите депутати спешно, след като самите те са си гласували да излязат в отпуск. "Борисов постави условие на управляващата коалиция. С това се прекрати странното състояние на Реформаторския блок, който беше изправен пред избор – яслата на властта или моралната полза. Те избраха яслата", заяви кандидат-президентът. По думите му така реформаторите са лишили хиляди хора от политическото си представителство. Според него с това е била разрушена и последната заблуда – за сигурността на управляващата коалиция и на страната. Той коментира, че явно има стабилност само на ниските доходи и на несигурността.

"Имаме ясна цел, когато влезем на Дондуков 2 с Илияна Йотова, да съхраним българската държавност и националност", заяви ген. Радев.

"Министър-председателят усеща, че губят изборите и прави последни усилия да събере коалицията, която се опитва да закърпи. Това бе унизителна ситуция за няколко министри, които не са от ГЕРБ и могат да се нарекат само марионетки", заяви кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова.

Тя подчерта, че няма стабилно мнозинство, както е признал и самият Борисов. "Очаквах разпада на правителството, но не толкова скоро и не толкова бързо. Ако имахме още един месец кампания, щяхме да имаме избори 3 в 1 – президентски, предсрочни парламетнарни избори и референдумът", каза още тя. Йотова заяви, че това правителство няма бъдеще и опитите да се заменят реформатори с патриоти нямат шанс.

"Тази ситуация измести кампанията и вместо да дебатираме с другите кандидати и тя отиде на втори план. Скандалите, които предизвиква правителството, пречат на гражданите да направят своя информиран избор“, заяви тя. Кандидатът за вицепрезидент добави, че все още кандидатът на ГЕРБ Пламен Манушев няма едно самостоятелно изказване и няма информация какви са идеите му и какво предлага. Тя заяви, че се надява все пак в рамките на кампанията да се срещне на дебат с него.

След срещата с медиите Корнелия Нинова, ген. Румен Радев и Илияна Йотова взеха участие в митинг-концерт в центъра на Бургас, където стотици граждани бяха дошли да заявят подкрепата си за кандидат-президентската двойка с номер 13.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase