Снимка: Investor.bg

Банките започнаха с есенните промоции по ипотечните кредити. Според консултантската компания КредитЦентър от септември до края на годината на клиентите ще бъдат предоставени най-добрите условия по ипотеки за цялата 2012 г.

Банките са намалили лихвите по новоотпуснатите ипотечни заеми с до 0,5%, а някои финансови институции са понижили лихвите и по старите заеми.

Задържа се и тенденцията за ръст на отпуснатите ипотечни кредити в лева. През септември във Варна например 51% от отпуснатите кредити са в българска валута срещу 49% в евро. Наблюдава се ръст на популярността на ипотеките в лева и в София, Пловдив и Бургас.

Отпуснатите ипотечни кредити в лева през септември са 445 от общия обем на изтеглените през месеца заеми за покупка на жилище.

Остава най-засилено търсенето на имоти в ценовия диапазон 30-50 хил. евро. От консултантската компания обаче се опасяват, че качествените жилища в този сегмент са намалели значително като предлагане.

Това на свой ред може да се отрази на сключените сделки до края на годината.

Средният размер на изтеглените през септември ипотечни кредити е 31 245 евро, като най-голям е той в София – над 34 хил. евро, и продължава да расте.

Най-активните кредитополучатели остават купувачите на жилища на възраст от 26 до 35 години. С началото на есента се наблюдава активизиране и на най-младите купувачи до 25-годишна възраст.

Още новини от бизнеса, четете в Investor.bg.

Коментари Напиши коментар

11

Кредити за 2012

преди 2 години

Не е ли 2019

10

Анонимен

преди 8 години

Тази страница е замръзнала и не се обновява вече повече от 4 месеца.

9

Софянетс

преди 8 години

Продавам камак за затискани на зели, само на два сезонъ. Ний вече додахме у Софиа и нема ни требе.За пичовите от наше селу на примоция!!!П.П. Махнали са рекламите отстрани и сега не знам от'де да ги зимаме кредитите на най-добрите условия