Общ преглед

Национален протест в памет на загиналите по пътищата се провежда на бул. "Сливница" в София, където загинаха Явор и Ани. Протести има и в още няколко града в страната.

"Нуждата от реална и спешна законодателна промяна най- вече ме накара да се включа в протеста", заяви за БГНЕС Цвета Болешкова, живущ в непосредствена близост до бул. „Сливница“.

“Казвам спешна, защото наистина ние се намираме в една извънредна ситуация, ние сме в постоянна ситуация на война. Специално на този булевард случаите през годините са много, нищо не е правено и тъжния случай е налице”, каза още Цвета Болешкова.

Още по темата
Стара Загора и Казанлък също се включиха в Националния протест на близки на загинали на пътя. Протестът е организиран от инициативен комитет към Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Близки на загинали в катастрофи призовават отговорните институции да предприемат всички възможни действия и мероприятия за предотвратяване на пътните инциденти отнемащи човешки живот, като подобрят пътната инфраструктура.

Апелират и за законови промени и облекчаване на съдебния процес, с цел по-бързо правосъдие и обезщетяване на пострадалите.

Протестиращите блокираха за половин час пътя от Бургас за Созопол, за да поставят цветя на мястото, където намериха смъртта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен.

Гергана Тасева, дъщеря на Ванча Байлова заяви, че с майката на Тошко-Мария Тодорова са решили да организират този протест, защото три години и четири месеца след смъртта на техните близки, човекът, който е виновен за смъртта им е на свобода.

"Три години и всички забравят! Но ние не сме забравили. За нас мъката продължава. Делото се отлага три пъти. В държавата няма правила в момента!", заяви Гергана Тасева.

До инцидентът се е стигна, след като два леки автомобила и един микробус катастрофират на изхода на Бургас за Созопол в района на бившето КПП. Водачите на колите са излизат, за да огледат щетите, когато автобус с турска регистрация ги е блъска. Те загиват на място.

Варненци също се включиха в националния протест срещу войната по пътищата. Съпричастните се събраха на пешеходната пътека, където преди години загина младата Лора, на бул. „Осми Приморски полк“.

Организатори на протеста са неправителствени организации и граждани, които имат отношение към темата за пътната безопасност, каза за БТА Невена Иванова. Тя изрази исканията на гражданите да има промени в Закона за движение по пътищата, които да го регулират по начин, който да запази най-вече пешеходците.  

На протеста присъства и Ивайло Желязков от Европейския център за транспортни политики, който апелира за въвеждане на задължително използване на видео и аудио записи във всяко моторно превозно средство. По думите му видео регистраторите струват от 20 до 200 лева и трябва да бъдат неразделна част от оборудването на автомобила.

Присъстващите, сред които майката и близки на Лора, поднесоха цветя на пешеходната пътека и затвориха движението по булеварда за минута в памет на загиналите на пътя.

Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар