Снимка: БГНЕС/EPA

Докато играчите на Челси празнуваха победата във финала на Шампионската лига през 2021 г., Роман Абрамович направи една от редките си публични изяви.

Собственикът на клуба не можеше да посещава домакинските мачове на Стамфорд Бридж в продължение на три години, след като правителството на Обединеното кралство посочи, че е малко вероятно да поднови визата му.

Но финалът на Шампионската лига през онази година се проведе на Estádio do Dragão в Португалия, страна, която даде гражданство на Абрамович само месеци по-рано. Ухилен в топлия иберийски нощен въздух, той прегърна играчите си и изпита благодарността на феновете.

Олигархът не просто беше трансформирал Челси. Неговата стратегия за свободно харчене беше сред факторите, които принудиха футболните власти да преразгледат регулацията на играта чрез правилата за финансов феърплей. А съвсем наскоро дебатите кой е "годен и подходящ" да управлява футболен клуб отново бяха възобновени, особено след 2022 г., когато бяха наложени санкции на Абрамович заради "явни връзки" с Кремъл, застрашаващи самото съществуване на Челси.

През 2003 г., годината, в която Абрамович купи клуба, правилата, управляващи футболните инвестиции, практически не съществуваха и малко наблюдатели поставяха под съмнение мистериозния човек, готов да спаси Челси от дълговете.

Дори тогава беше добре известно, че богатството му произлиза от "Сибнефт" - петролен и газов гигант, създаден от приватизацията на държавни активи, насред суматохата на излизането на Русия от комунизма.

Но с течение на годините финансовите сметки на Челси предлагаха оскъдна представа за произхода на нарастващите безлихвени заеми, които Абрамович налива в клуба.

Сега досиетата на "Олигарх" – изтекли документи от базирания в Кипър доставчик на офшорни финансови услуги MeritServus, който беше ударен със санкции миналата седмица след разкрития в The Guardian за това как е прехвърлял пари за Абрамович – разкриха как руският милиардер превърна Челси в световноизвестният отбор, който е в момента.

Данните описват лабиринтна мрежа от офшорни компании, използвани за насочване на пари от анклави на империята на Абрамович към Стамфорд Бридж. Те също така демонстрират как тези пари са получени от две трансформиращи руски бизнес сделки, сключени под зоркото око на Кремъл.

Големите разходи носят успех

По времето на поглъщането на Челси от Абрамович за £140 милиона през юли 2003 г. депутатът от Лейбъристката партия и фен на Челси Тони Банкс беше рядък скептик.

"Трябва да разгледаме източника на парите му, какъв е неговият опит в Русия, за да установим дали той е годен и подходящ човек да поеме футболен клуб в тази страна", каза депутатът от Лейбъристката партия пред вестници. "В момента не ми харесва."

В крайна сметка Службата за честна търговия прегърна новите руски пари.

Бизнесът и политиците бяха ентусиазирани да приветстват Владимир Путин като наследник на Елцин като президент на Русия, виждайки възможността да очароват този млад и динамичен лидер на спящ икономически гигант.

"Червеният паричен килим беше разгърнат и хората бяха добре дошли да носят парите си в Обединеното кралство", обяснява Том Кийтинг, директор на Центъра за финансови престъпления и изследвания на сигурността, пред The Guardian. "Съмнявам се, че някой е бил в настроение да задава въпроси за това откъде идват тези пари."

Сметките на компанията майка на Челси, Fordstam Ltd, показват първоначален безлихвен заем от £224 милиона след придобиването, но не е имало задължение да се документира произходът на средствата.

В документите на Companies House се посочва само, че одиторът KPMG вярва, че "ще бъдат предоставени достатъчно средства за финансиране на бизнеса в обозримо бъдеще".

Досиетата "Олигарх"  предлагат ново прозрение. Изтекли документи показват, че първоначалният заем за Fordstam, новата компания майка на Челси, е дошъл от Kelvedon Worldwide Ltd - компания, регистрирана на Британските Вирджински острови (BVI) и собственост на Абрамович. Именно парите на Kelvedon бяха трансформиращи.

През първите две години от притежанието на Абрамович, £382 млн. бяха насочени чрез тази компания от BVI към Челси, финансирайки сделки за играчи, включително крилото Ариен Робен и нападателя Дидие Дрогба.

Трансферните разходи на Челси от £230 милиона през тези първи два сезона изпревариха комбинираните разходи на европейските гиганти Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Ювентус, а инвестицията се изплати бързо.

Петдесет години след единствената титла на Челси в Англия, клубът спечели две последователни, през 2005 и 2006 г. Последваха още три титли, както и два трофея от Шампионската лига, в продължителен период на успех, с който малко английски клубове са се сравнявали. Но файловете на MeritServus не само показват как парите на олигарха са се вливали в Челси през тази златна ера, те хвърлят нова светлина върху източника.

Влиянието на Путин

2003 г. беше ключова не само за Челси, но и за Абрамович, Путин и Русия. През пролетта Абрамович се договори за сливане между своя "Сибнефт" и неговия съперник Юкос, които биха създали нов световен петролен гигант. Очакваното мегасливане на стойност 36 милиарда долара предизвика вълнение във финансовите кръгове, символизирайки появата на Русия като демократична икономика с глобално значение.

Но до края на годината сделката Юкос-Сибнефт означаваше нещо съвсем друго – желязната хватка на властта на Путин и бруталното потискане на опонентите му.

През октомври 2003 г. олигархът Михаил Ходорковски – милиардерът, който построи Юкос – беше арестуван на пистата на летището в Сибир и обвинен в измама и укриване на данъци. Ходорковски прекара 10 години в затвора, набелязан, според международни хуманитарни наблюдатели, за все по-гласна опозиция срещу нелибералното управление на Путин.

Скоро след това Абрамович отмени сливането на "Сибнефт" и Юкос. Вместо това Юкос беше иззет от Кремъл и разпределен на търг.

"Арестът на Ходорковски беше предупредителен знак за другите олигарси, че Путин има предвид бизнес", казва Джон Лоу, сътрудник на програмата за Русия и Евразия в Chatham House, който е работил в англо-руското петролно предприятие TNK-BP. "Те можеха да се радват на ниво на богатство, можеха да управляват тези бизнеси отговорно, но тяхната лоялност не беше към акционерите или служителите, а към Кремъл".

Когато един олигарх падна, друг се издигна.

Абрамович, казва Лоу, винаги е бил смятан за проявяващ необходимата вярност.

Той стана губернатор на сибирския регион Чукотка през 2001 г., използвайки собственото си богатство, за да финансира инвестиции в региона с недостатъчни ресурси. А когато Абрамович купи Челси, актът за учредяване, подаден в Companies House, посочва адреса му в невзрачен жилищен блок в Анадир, замръзнал, брулен от вятъра град, който е административната столица на Чукотка. "Някой толкова проницателен като Абрамович би разбрал новите правила на играта", допълва Лоу. "Той знаеше, че трябва да останеш от дясната страна на тези хора."

Новият климат за олигарсите при Путин беше несигурен.

Резултатът, смята Лоу, е, че Абрамович не би могъл да купи Челси, ако Кремъл не беше одобрил. Абрамович винаги е отричал да е търсил одобрението на Путин за покупката и неговите адвокати казаха, че всяко подобно твърдение е невярно.

Кипърски компании

Абрамович излезе от хаотичния крах на сделката с ЮКОС много по-богат човек. Сливането беше структурирано предимно като размяна на акции, но включваше и паричен компонент, като Юкос плати 3 милиарда долара за 20% от Сибнефт. Акционерите на Юкос се бориха с години, за да си върнат това плащане, но без резултат.

Според правни документи, представени по време на по-късен арбитраж между акционерите и руската държава, първата вноска от $1,25 милиарда е изплатена през май 2003 г. Като мажоритарен собственик на акциите на "Сибнефт", парите надуват състоянието на Абрамович точно, когато той се подготвя за скъпия бизнес на закупуване и финансиране на Челси.

Субектът, който е получил тази първа вноска от милиарди долари, според изтеклите файлове, е базираната в Кипър Kravin Investments.

Един имейл, изпратен през май 2005 г. от одитора на Кравин Deloitte до служител на няколко компании на Абрамович, предполага, че Кравин може да е играл роля в придобиването на Челси. В имейла служителят на Deloitte задава въпрос защо "не се споменава сделката с Челси, в която Kravin е участвал", спекулирайки, че това може да бъде "разкрито на по-късен етап".

Kravin в крайна сметка е бил собственост на базираната в Кипър Sara Trust, на която Абрамович е бил бенефициент, показва диаграма на структурата на собствеността.

Няма доказателства за това каква роля, ако има такава, може да е играл Kravin в придобиването и не е възможно да се покаже пряка връзка между вноската за Юкос и средствата, използвани за закупуването на Челси.

Но непосредствената компания-майка на Kravin беше Kelvedon Worldwide, която продължи да излива повече от £1 милиард безлихвени заеми в Челси.

Файловете, описващи сметките на Kravin, се отнасят до "пари, действително платени" от Kravin на Kelvedon, описвайки сума от 1,288 милиарда долара. Адвокатите на Абрамович отказаха да коментират отношенията между тези компании. Челси каза, че тези въпроси трябва да се решат от бившите собственици на клуба.

Пари от "Газпром" в брой

Неуспешната сделка с Юкос набъбна богатството на Абрамович. Но забележителната сделка дойде през 2005 г., когато руската държавна нефтена и газова компания "Газпром" купи оставащия му дял от 73% в Сибнефт за 13 милиарда долара.

Информацията, разгледана от The Guardian, предполага, че Абрамович е използвал приходите, за да финансира Челси до нови висоти, чрез международна мрежа от офшорни компании.

Един ключов документ от 2012 г. е "декларация за действителна собственост", изготвена от компания за сертифициране на документи, базирана на карибските острови Кюрасао и Аруба.

Той предоставя повече подробности за Kelvedon, който беше преименуван на Lin deza Worldwide Ltd през 2011 г. Източникът на средства на Lindeza, според него, е "продажбата на OAO Siberian Oil Company (Sibneft)".

Огромни ресурси

Тази изгодна сделка се дължеше до голяма степен на таланта на Абрамович да процъфтява при последователни руски лидери.

Борис Елцин беше този, който ръководи постсъветското разделяне на природните ресурси на Русия. Абрамович и неговите съюзници яростно лобираха пред Елцин и неговия вътрешен кръг по време на процеса на приватизация, като придобиха контрол над "Сибнефт" чрез поредица от търгове.

По-малко от десетилетие по-късно, когато той продаде компанията обратно на държавата, сделката се състоя в новата Русия на Путин, където олигарси като собственика на Челси можеха да просперират, стига да демонстрират лоялност.

Докато парите се изсипваха, английските футболни власти, британските регулатори и политици не показаха голям интерес откъде идват.

Доклад на парламентарната комисия по култура, медии и спорт през 2011 г. размишлява главно дали подобни щедри разходи могат да изкривят трансферния пазар. Висшата лига въведе тест за "собственици и директори" за бъдещи собственици едва след поглъщането на Челси през 2004 г.

Клубът счупи английския трансферен рекорд през юли 2006 г. със сделка за £31 милиона за Андрий Шевченко, след което отново през 2011 г., изкушавайки Фернандо Торес от Ливърпул. Челси стана първият лондонски клуб, спечелил Шампионската лига през сезон 2011/12. През сезон 2017/18 Челси похарчи повече от 250 милиона евро за играчи.

"Абрамович превърна футбола от играчка на милионера в играчка на милиардер", казва Киърън Магуайър, експерт по футболни финанси и автор на "Цената на футбола".

"Ускоряването на заплатите, трансферите и компенсациите на ръководството постави нови стандарти, спрямо които другите клубове трябваше да се ангажират."

С нарастването на разходите KPMG писа многократно до A Corp Trustee Ltd, базирана в Кипър компания, която управлява тръстове, управляващи богатството на Абрамович.

Поне в шест случая, както показват документи, KPMG е търсила гаранции, че ще има средства, за да поддържа губещия клуб на повърхността. Всеки път попечител обещаваше, че средствата ще продължат да идват, първо от Lindeza, а след 2015 г. от друга компания на BVI, Camberley International Investments.

Едно такова писмо, изпратено през септември 2014 г., информира KPMG, че Lindeza е "увеличила заема до £1,15 млрд. Заемът ще надхвърли £1,4 милиарда до края на управлението на Абрамович". KPMG отказа коментар.

Междувременно УЕФА стана все по-загрижена за неустойчивите разходи на подкрепяните от благодетели клубове, описани от тогавашния мениджър на Арсенал Арсен Венгер като „финансов допинг“.

Резултатът от прегледа на УЕФА беше финансовият феърплей (FFP), система от регулации, въведена през 2011 г., която на теория би ограничила разходите.

"Без Абрамович и собственика на Манчестър Сити Шейх Мансур нямаше да имаме финансов феърплей", казва Магуайър. "Те промениха индустрията."

Източник, близък до Челси, каза, че е действал професионално и добросъвестно през цялото време и че "където е подходящо, транзакциите и взаимодействията между Челси и всеки клуб включват външни професионални съветници, за да се гарантира пълно съответствие с всички закони, правила и разпоредби".

Когато санкциите на Обединеното кралство го принудиха да продаде клуба през 2022 г., Абрамович отписа заемите си.

"Продажбата на ФК Челси беше извършена с лиценз от правителството на Обединеното кралство и нашият клиент заяви, че пълните приходи от продажбата ще бъдат дарени на благотворителна фондация", казват адвокатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase