Снимка: БГНЕС

Носителят на "Оскар" Уолтър Мириш, продуцирал холивудски класики като "Уестсайдска история" и "Розовата пантера", почина на 101-годишна възраст от естествена смърт, съобщи Американската филмова академия, цитирана от АФП.

Мириш, чиято кариера продължава шест десетилетия и който е и бивш президент на Академията за филмово изкуство и наука, е починал в петък в Лос Анджелис, се казва в изявление на организацията.

Академията е "дълбоко натъжена да чуе за кончината на Уолтър", казаха главният изпълнителен директор Бил Крамър и президентът Джанет Янг в изявлението, като обявиха, че той е бил "истински визионер".

"Той имаше силно влияние върху филмовата общност и Академията... Неговата страст към киното и Академията никога не отслабна и той остана наш скъп приятел и съветник", добавиха те.

Мириш, който е роден в Ню Йорк на 8 ноември 1921 г., е награждаван от Академията три пъти: с "Оскар" за най-добър филм, с Мемориалната награда на Ървинг Талбърг за "постоянно високо качество на филмовата продукция" и с Хуманитарната награда "Жан Хершолт".

Академията го нарича "един от най-плодотворните продуценти в историята на Холивуд".

Компанията "Мириш", създадена през 1957 г. заедно с братята му Харолд и Марвин, продуцира вечни класики, сред които "Някои го предпочитат горещо" (1959), "Великолепната седморка" (1960), "Уестсайдска история" (1961), "Голямото бягство" (1963), "Розовата пантера" (1963) и "Аферата Томас Краун" (1968)./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase