Снимка: архив, БГНЕС

На много места в Европа, а и по света, е забранено автомобилът да стои на едно място с работещ двигател за по-голям период от време. А това е обичайна практика особено в студените зимни дни, когато сутрин шофьори оставят колите си да загреят, преди да потеглят, пише Automedia.bg.

Причината е, че изгорелите газове от двигателя влияят негативно на околната среда. Според експертите от това страдат, при това сериозно, хората в околните жилищни сгради. Не всички обаче са еднакво засегнати от практиката за загряване на двигателя.

Ако колата не е близо до дома, то тогава живеещите на първия и втория етаж почти не са засегнати. Факт е, че отработените газове са топли и следователно по-леки от въздуха, заради което бързо се издигат над земята. След това бързо се охлаждат и се задържат на височина около 10 метра.

А това означава, че жителите на третите етажи, които са горе-долу на такава височина, са най-силно засегнати. Летливите вещества, разбира се, стигат и по-нагоре, но там разреждането с чист въздух става все повече и повече. На височина над 15-20 метра (етажи от пети до седми) над нивото на земята концентрацията става приблизително три пъти по-малка и съответно вредата от отработените газове намалява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase