Снимка: БГНЕС

На военния парад преди дни Ким Чен Ун отново се пояни редом до дъщеря си, а с това свое действие каза на света две неща – семейство Ким ще управлява Северна Корея още едно поколение и ще има ядрени оръжия, за да е сигурно, че никой не може да го оспори.

Момичето, за което се смята, че е второто дете на Ким, Джу Ае, и е на около 9 години, се присъедини към севернокорейския лидер и съпругата му на лъскав банкет във военните казарми в Пхенян във вторник вечерта.

Ден по-късно тя видя как най-малко 11 междуконтинентални балистични ракети (ICBM) бяха представени на площад Ким Чен Ир в севернокорейската столица.

"Като показно включва жена си и дъщеря си, Ким иска наблюдатели у дома и в чужбина да видят семейната му династия и севернокорейската армия като неотменимо свързани", казва Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул.

Запознайте се със семейство Ким

Управлението на семейство Ким в Северна Корея датира от 1948 г., когато Ким Ир Сен идва на власт след Втората световна война.

Когато Ким Ир Сен умира през 1994 г., неговият син Ким Чен Ир поема контрола, а когато Ким Чен Ир умира през декември 2011 г., синът му Ким Чен Ун идва на власт.

Западните наблюдатели смятат, че Ким Чен Ун има три деца и че Джу Ае е средното му дете, въпреки че това не може да бъде потвърдено от никой извън Северна Корея. Севернокорейските новини за военните събития от тази седмица описват Джу Ае като "уважаваното" и "любимо" дете на Ким.

Американската баскетболна звезда Денис Родман разкри, че Ким има бебе на име Джу Ае, когато посети Пхенян през 2013 г., като след това каза пред The Guardian: "Държах бебето им Джу Ае и говорих със съпругата на Ким."

Възрастта на бебето, държано от Родман, изглежда съответства на възрастта на момичето на събитията тази седмица.

Не е ли малко рано за наследник?

Има исторически прецедент Ким да идентифицира своя наследник толкова рано, защото това е, което баща му, Ким Чен Ир, направи с него, обяснява Чеонг Сеонг-чанг,​ старши анализатор в института Седжонг в Южна Корея.

"Известно е, че Ким Чен Ир е казал на своите помощници, че Ким Чен Ун ще бъде негов наследник, докато е изпълнявал песен, наречена "Стъпки", за да възхвали Ким Чен Ун на неговия 8-ми рожден ден", допълва Чеонг. Той обаче добавя, че тогава външният свят не е знаел за това.

"Дълго време се разпространяваха слухове и спекулации, че първият син на Ким Чен Ир, Ким Чен Нам, или вторият син, Ким Чен Чол, ще бъде наследник", припомня Чеонг.

Кога дъщерята на Ким попадна в светлината на прожекторите?

Спекулациите, че Джу Ае ще бъде наследник на Ким, се появиха миналия ноември, когато държавните медии пуснаха снимки на нея и Ким, които инспектират севернокорейска балистична ракета преди тестово изстрелване. Южнокорейският депутат и секретар на Националната разузнавателна служба Ю Санг-бум каза след това изстрелване, че момичето се е смятало за Джу Ае.

Севернокорейските държавни медии публикуваха история по-късно същия месец със снимки на Ким и дъщеря му, описвайки я като "най-обичаното" му дете, казва Чеонг. Снимки в севернокорейските медии също показаха момичето да посещава завод за ракети с баща си в края на 2022 г.

Делото за наследяване...

Чеонг казва, че е убеден, че появата на момичето на последните събития и начина, по който се споменава в държавните медии, показват, че тя е подготвена да наследи баща си.

Държавният вестник Rodong Sinmun споменава момичето преди съпругата на Ким в свой репортаж и използва прилагателните "любима" и "уважавана", за да й предаде специален статус, казва той.

"Началото на този култ към личността на Ким Джу Ае предполага, че въпреки че тя все още не е получила статут на официален наследник … тя де факто е определена за наследник", казва Чонг, но все пак добавя, че ако момичето иска да наследи баща си, тя ще се нуждае от подкрепата на военните.

Поставянето й в центъра на военните събития от най-ранна възраст ще й позволи да създаде доверие сред военните с течение на времето, обяснява Чеонг пред BBC.

… Или това е просто пиар трик?

Други наблюдатели не са убедени.

Скорошните й изяви може просто да са начин да се пренасочи вниманието на света обратно към армията на Пхенян след умората на публиката, настъпила след година на рекордни тестове на ракети, казва Чун Ин-бум, пенсиониран южнокорейски генерал, пред BBC.

"Мисля, че севернокорейците или са се натъкнали, или са разбрали, че това е един от начините да привлекат международно внимание. И така с целия интерес, който се натрупва, те се забавляват", на мнение е той. "По време на тяхната седемдесетилетна история техните наследници винаги са били загадка за нас. Защо сега ще променят начина си на работа? Така че, ако трябваше да заложа $5, бих казал, че тя не е наследникът."

А какво да кажем за тези ракети?

Въпреки че все още има много дебати за Джу Ае, няма съмнение относно желанието на баща й да има достатъчно военна мощ, за да запази семейството си на власт.

Показването на най-малко 11 междуконтинентални балистични ракети Hwasong-17 (ICBM) в сряда вечер показва, че севернокорейските военни изпълняват призива на Ким в края на 2022 г. за "експоненциално увеличение" на ядрения арсенал на страната му в отговор на това, което той твърденията са заплахи от Южна Корея и Съединените щати.

Анкит Панда, експерт по ядрена политика във Фондацията Карнеги за международен мир, каза в социалните медии, че ако всяка от тези ракети е оборудвана с множество ядрени бойни глави, те биха могли да представляват достатъчно обем, за да преодолеят отбраната на САЩ срещу балистични ракети.

Твърдо гориво срещу течно гориво

След Hwasong-17 на парада в сряда вечерта бяха примери за това, което анализаторите смятат, че може да бъде междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, стъпка напред в технологията от Hwasong-17 с течно гориво.

Ракетите с течно гориво отнемат повече време, за да се подготвят за изстрелване; ракетите с твърдо гориво са готови за миг предизвестие.

"Ако това е така, това дава на Северна Корея повече мобилност, гъвкавост, смъртоносност и т.н", казва Чун, бившият южнокорейски генерал.

Ракетите с твърдо гориво на мобилни пускови установки ще дадат на режима на Ким "способността да атакува противник с много, много малко предварително предупреждение", казва Чун. "Това е наистина страшен сценарий."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase