IStockphoto

Всички сме се сблъсквали с периоди на ниска енергия в един или друг момент. Може би поради дълга, изтощителна работна седмица, продължителни безсънни нощи или чувство на неразположение, когато мотивацията липсва. Въпреки че понякога ниската енергия е нормална и може да се очаква в днешния натоварен свят, постоянното ѝ присъствие започва да оказва влияние върху ежедневието ни и може да има редица нежелани странични ефекти за здравето, включително нарушена преценка, намалена координация и повишена раздразнителност.

Хроничната умора и ниската енергия също могат да бъдат признаци на по-сериозни здравословни проблеми, като свръхактивна щитовидна жлеза или сърдечно заболяване, или да бъдат симптоми на проблем с психичното здраве, като депресия.
 
Но по-вероятно е ниската ви енергия да се дължи на начина на живот или факторите на околната среда, така че пиенето на няколко чаши кафе на ден не е най-добрият или най-устойчивият начин да се ободрите. Вместо това има няколко лесни и здравословни трика, с които да повишите енергийните си нива.
 
Ето няколко здравословни трика за повече енергия:
 
1. Яжте правилно
 
Диетата може да играе огромна роля за вашите енергийни нива, особено ако ядете твърде много захар или преработени храни. Въпреки че не е задължително да преработвате или напълно да промените целия си хранителен режим, лекарите казват, че просто трябва да внимавате какво ядете. Това означава да сте наясно с хранителната стойност на храните, които консумирате, и да сте сигурни, че получавате правилния баланс на хранителни вещества. Яжте храни, които са богати на хранителни вещества, което означава, че съдържат достатъчно количества макро- и микронутриенти.
 
Не мислете от гледна точка на това, което не можете да ядете или трябва да ядете по-малко. Помислете от гледна точка на това, което трябва да ядете повече. Добавете зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, протеини, бобови растения и здравословни мазнини.
 
С други думи, не ви е забранено да ядете паста. Вместо това добавете един-два зеленчука и протеин към ястието си. Може също така да започнете вечерята си със зелена салата, така че храната да включва протеини и фибри, както и въглехидрати, за да сте сити и да сте доволни за дълго време.
 

Здрава и силна имунна система – 6 полезни храни

Здраве и фитнес: 4 упражнения, които побеждават възпалението

Грижа за себе си – уелнес рутини за зимата

2. Тренирайте редовно
 
Когато усещате липса на енергия, упражненията вероятно са последното нещо, което искате да правите, но физическата активност е от съществено значение за борбата с летаргията. Не е тайна, че активността може да помогне за забавяне на до 40 хронични заболявания, но също така може да увеличи издръжливостта и нивата на енергия. И все пак, не е нужно да се трудите във фитнеса всеки ден, за да повишите енергийните си нива.

Още съвети за повече енергия ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase