Снимка: Istock

Продукти:

  • 80 г сушени гъби манатарки
  • 200 г сирене горгондзола
  • 1 чаша бяло вино
  • 4 чаши бульон от манатарки
  • 2 чаши ориз арборио
  • 6 супени лъжици масло
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
  • сол на вкус
  • 1/2 ч.ч. прясно настърган пармезан

Приготвяне:

В тенджера с вряща вода добавете гъбите и ги оставете за 2-3 минути, за да омекнат. След това ги извадете и ги нарежете. Прецедете бульона от гъбите през цедка и го запазете за ризотото. В дълбок тиган загрейте 3 с. л. от маслото и зехтина и добавете ориза. Бъркайте непрекъснато.

Когато зрънцата ориз станат прозрачни, добавете бялото вино. Гответе до поемане на виното, след което добавете от бульона от манатарките, овкусете със сол. При ризотото е важно постоянно да бъркате. Когато течността се редуцира сложете гъбите и още от бульона. Оризът, когато го опитате трябва да е al dente.

Добавете горгонзолата към ризотото и разбъркайте, докато се разтопи. Изключете котлона и добавете останалото масло и настъргания пармезан, разбъркайте и сервирайте.

Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase