Снимка: БГНЕС/EPA

На срещата на върха на 3 февруари, посветена на присъединяването на Украйна към ЕС, европейските държави ще отбележат напредъка на страната към членство, но няма да дадат конкретни обещания за ускорено присъединяване. Това съобщи Euraktiv, позовавайки се на неназовани европейски дипломати.

Според източниците на изданието държавите членки на ЕС ще отбележат напредъка на Украйна в провеждането на реформите, необходими за присъединяване към съюза. Лидерите ще потвърдят своя "ангажимент за подкрепа и по-нататъшна европейска интеграция на Украйна".

В същото време Полша и балтийските държави настояват за формулировки, които дават надежда на украинските власти за ускорено разглеждане на молбата за членство.

Още по темата
Според публикацията Франция, Германия, Испания, Нидерландия, Португалия, Дания и Белгия, които са по-скептични, се противопоставят на подобна формулировка.

Очаква се на срещата да бъде постигнат напредък и в области като безмитен достъп за украинския износ, достъп до зона без роуминг и включване на плащанията в евро в единната зона. Освен това страните възнамеряват да подпишат и меморандум за стратегическо партньорство в областта на възобновяемата енергия.

На 28 февруари украинският президент Володимир Зеленски подаде молба за членство в ЕС. На 23 юни Украйна получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase