Снимка: БГНЕС

Здравословното състояние на бившия грузински президент и губернатор на Одеса Михаил Саакашвили се влошава. Той е бил преместен от затвора в лечебно заведение за интензивно лечение.

Медицинският му екип каза, че здравето му се е влошило значително, откакто е влязъл в затвора през октомври 2021 г., където той многократно обявяваше гладни стачки.

Саакашвили се лекува в клиника в Тбилиси, но адвокати са поискали присъдата му да бъде суспендирана, за да може той да бъде прехвърлен в чужбина.

Още по темата
Вчера той говори на изслушване по делото си и повтори, че се нуждае от лечение, и заяви, че ако не доживее да види как Киев печели военния конфликт с Москва, ще поиска сърцето му да бъде погребано в Украйна.

"Ако не доживея да видя победата на Украйна, което е много близо, сърцето ми трябва да бъде погребано в Киев, защото то принадлежи на Украйна", заяви третият президент на Грузия Михаил Саакашвили по време на процеса си в пряко предаване от клиниката "Вивамеди", където от май миналата година се лекува от ментални и ендокринни проблеми.

Той направи изявлението си на украински език, като подчерта, че не се съмнява в победата на Украйна и се "гордее с президента Зеленски".

Саакашвили, който беше осъден на 6 години затвор от съда в Тбилиси, заяви, че е бил измъчван в ареста и дори е имало опит да бъде смъртоносно отровен. Бившият президент заяви, че е готов да жертва живота си, след като е пожертвал свободата и здравето си, и поиска единствено адекватно лечение.

Михаил Саакашвили, който е отслабнал с 60 кг през годината, прекарана в затвора, се съблече до кръста и се извини на публиката, демонстрирайки тежкото си здравословно състояние.

Според директора на лечебното заведение, направеният му PCR тест е дал отрицателен резултат. Това означава, че той вече се е възстановил от COVID-19, от който боледуваше по-рано.

По-рано експерти откриха тежки метали в тялото на Саакашвили, включително следи от живак. Според тях политикът е диагностициран с 10 заболявания, които са несъвместими с лишаване от свобода, пише bTV.

От грузинското министерство на правосъдието съобщават днес, че тестовете, взети от Саакашвили, са показали липса на отровни вещества.

А грузинските власти твърдят, че бившият президент симулира лошо здравословно състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase