Снимка: БГНЕС

Северна Корея стои зад кражбата на 100 милиона долара от американска борса за криптовалута миналата година, съобщава правителството на САЩ. Това е честа практика на КНДР, която има ца цел да победи санкциите и да финансира програмите си за развитие на ракети и ядрено оръжие.

ФБР твърди, че Lazarus Group - хакерска организация, за която се смята, че се управлява от севернокорейското правителство, е отговорна за кражбата през юни миналата година на 100 милиона долара от Horizon на Harmony, крипто "мост", който позволява на собствениците на различни цифрови валути да ги конвертират един в друг.

Групата е свързана с Главното разузнавателно бюро на Северна Корея, което извършва чуждестранен шпионаж. Освен това КНДР е обвинена за кражба на крипто на стойност 625 милиона долара миналия март от онлайн игра, наречена Axie Infinity.

Японските медии съобщиха, че са били извършени атаки миналия месец срещу компании за крипто валута в Токио.

Изглежда, че ФБР е идентифицирало Lazarus като извършител, след като организацията е използвала други механизми за криптовалута, за да изпере валутата, открадната от Horizon на Harmony.

Южнокорейската шпионска агенция изчислява, че Северна Корея е откраднала 1,2 милиарда долара в криптовалути от 2017 г. насам. Фирмата за киберсигурност Chainalysis смята, че е КНДР е присвоила повече от 1 милиард долара само през 2022 г.

Според доклад на експерти на ООН от миналата година, режимът на Ким Чен Ун използва кражбата на криптовалута, за да плати за своите ядрени програми и програми за балистични ракети.

Спонсорираната от държавата престъпност в Северна Корея датира поне от 70-те години на миналия век, когато дипломати, базирани в скандинавските страни, започнаха да се занимават с всичко - от необлагаем алкохол, цигари и наркотици до рог от носорог, слонова кост, оръжия и в крайна сметка фалшиви долари, за да печелят чужда валута.

Но през последното десетилетие КНДР постигна невероятен успех в онлайн хакването, разработено в така наречената лаборатория 110 на университета Мирим в Пхенян. Ранните атаки срещу уебсайтове на южнокорейски компании и GPS навигационни системи бяха последвани от по-амбициозни и доходоносни атаки.

През 2014 г. Lazarus отмъсти за филм, който осмиваше Ким Чен Ун, като хакна Sony Pictures, открадна и публикува имейли и други данни. Най-известната атака на Северна Корея бе опитът две години по-късно да се откраднат 1 милиард долара от централната банка на Бангладеш. В крайна сметка повечето от трансферите бяха блокирани или възстановени, въпреки че крадците се измъкнаха с 63 милиона долара, канализирани през банкови сметки във Филипините.

През 2017 г. така нареченият ransomware WannaCry засегна 300 000 компютъра в 150 страни по света, включително Националната здравна служба на Обединеното кралство. Вирусът замразява компютърни файлове, освен ако не е платен откуп в биткойни.

Тези кражби обикновено започват с "фишинг" атака, когато служител на борсата невинно отвори имейл, съдържащ злонамерена програма, която получава достъп до цифровите "портфейли", в които се съхранява криптовалута.

Съобщава се, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е казал: „Кибервойната, заедно с ядрените оръжия и ракетите, е „универсален меч“, който гарантира способността на нашите военни да нанасят безмилостни удари.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase