Снимка: Pixabay

Шпековите салами под наименованието „Бургас“ са далеч от оригиналната рецепта и съдържат повече допълнителни съставки, отколкото месо. Това коментира пред БНР Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители", които са изследвали 25 вида от предлаганите в търговската мрежа на различни производители.

Още по темата

Шпековият салам е част от комунистическото минало на България, а основният производител е Родопа-Бургас.
Според оригиналната рецепта саламът трябва да съдържа 60% свинско, 40% говеждо месо, сол, консервант, черен пипер и вода.

От „Активни потребители“ обаче са открили между 7 до 23 съставки в модерните претенденти да носят това наименование.

"Първо, вече се влагат различни нехарактерни видове месо, като птиче, свински сърца, свински кожички, колаген, механично отделено месо, свински хемоглобин. Също така и много съставки от растителен произход, като картофено нишесте, целина, соев протеин, пшеничени, овесени фибри, синап можете да намерите в саламите. И разбира се добавки за задържане на вода, като трансглутаминаза, гума арабика и още много други", обясни Николов.

Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена, смятат от „Активни потребители“.
Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името, защото, според тях сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.

Коментари Напиши коментар

175

Банкеръ

преди 4 дни

Е скоро и щурци,мухи и бели червеи законно ще се влагат.Дано Путин победи тия ***.Преди 20 г.почнах да пробвам салами,кремвирши,че и суджук първо на кучето и ако се назлъндисва повече от тая марка никога.Същото е с киселото мляко,сиренето,кашкавала.

174

Йовчо

преди 1 седмица

Не знам как е при другите, но моят салам е от 100% истинско месо и вени!

173

Тошо

преди 1 седмица

Колко пъти ще пишете за тоя салам , бе ??!! Съвсем се ошашавихте !!