Снимка: БГНЕС

С 10 секунди сме по-близо до "ядрената полунощ" на символичния "Часовник на Страшния съд".

"Това означава, че до момента на ядрения апокалипсис остават 90 секунди",  казва Рейчъл Бронсън, председател на списанието Bulletin of the Atomic Scientists.

Решението за преместване на стрелката беше взето заради ситуацията около Украйна

През последните три години "Часовникът на Страшния съд" остана на 100-секундната граница до апокалипсиса. 90 секунди е най-високото ниво на риск за човечеството в историята на проекта от 1947 г. насам.

Организацията описва часовника като "метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение".

Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема ежегодно от Съвета за наука и сигурност на бюлетина и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати.

За 2023 г. от Бюлетина заявиха, че ще вземат предвид войната между Русия и Украйна, биологичните заплахи, разпространението на ядрени оръжия, продължаващата климатична криза, спонсорираните от държавата кампании за дезинформация и разрушителните технологии.

Първоначално часовникът беше настроен на 7 минути до полунощ. Най-голямото разстояние, на което е бил някога, е 17 минути - след края на Студената война през 1991 г.

Бюлетинът е основан през 1945 г. от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase