Снимка: БГНЕС

С 10 секунди сме по-близо до "ядрената полунощ" на символичния "Часовник на Страшния съд".

"Това означава, че до момента на ядрения апокалипсис остават 90 секунди",  казва Рейчъл Бронсън, председател на списанието Bulletin of the Atomic Scientists.

Решението за преместване на стрелката беше взето заради ситуацията около Украйна

През последните три години "Часовникът на Страшния съд" остана на 100-секундната граница до апокалипсиса. 90 секунди е най-високото ниво на риск за човечеството в историята на проекта от 1947 г. насам.

Организацията описва часовника като "метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение".

Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема ежегодно от Съвета за наука и сигурност на бюлетина и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати.

За 2023 г. от Бюлетина заявиха, че ще вземат предвид войната между Русия и Украйна, биологичните заплахи, разпространението на ядрени оръжия, продължаващата климатична криза, спонсорираните от държавата кампании за дезинформация и разрушителните технологии.

Първоначално часовникът беше настроен на 7 минути до полунощ. Най-голямото разстояние, на което е бил някога, е 17 минути - след края на Студената война през 1991 г.

Бюлетинът е основан през 1945 г. от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия.

Коментари Напиши коментар

43

Хитър Петър

преди 2 дни

Какви са тия русоробски коментари? Аз не виждам освен кремъл друг да плаши с ядрени бомби, аааааа да..... и ким че ун също! путин и ким са на един акъл! Тая кремълска *** трябва да се излекува един път завинаги!

42

Морен сокол

преди 1 седмица

Страшният съд е Божа работа ...тез за кви се взеха че да спекулират ?

41

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

преди 1 седмица

поредната англосакска простотия да държат в СТРАХ хората, а както е всеизвестно, СТРАХА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕПЯТСТВИЕ ПРЕД ЧОВЕКА