Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър на Украйна и колегите му са пътували към "гореща военна точка", когато хеликоптерът им се разбил, това заяви заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко.

По-късно стана ясно, че те са пътували към Харков.

В публикация във Facebook главният порицай на района Володимир Тимошко написа: "Днес трябваше да се срещна с тях и да им стисна ръцете… Трябваше да видя не само лидери, не, но приятели, които уважавах и които очаквах с нетърпение да видя. Вчера и днес разговарях с всички на борда – след като разговарях с тях, тръгнах към мястото на срещата ни. Думите ми не стигат, не мога да повярвам!"

Украинските служители обикновено летят на ниска височина, за да избегнат вражески ракети. Това обаче не идва без риск.

Още по темата

Володимир Зеленски описа катастрофата като "ужасна трагедия" и "черна сутрин".

Пишейки в Telegram, президентът на Украйна каза: "Днес се случи ужасна трагедия в Бровари, Киевска област. Хеликоптер на държавните служби за извънредни ситуации се разби, а на мястото на катастрофата избухна пожар.

"В момента се установява точният брой на жертвите на трагедията. Сред тях са министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски, първият му заместник Евгений Йенин, държавният секретар на МВР Юрий Лубкович, техните помощници и екипажът на хеликоптера. 25 души бяха ранени, включително десет деца. Към тази минута три деца са загинали. Болката е неописуема. Хеликоптерът е паднал на територията на една от детските градини", пише още той.

"Инструктирах службата за сигурност на Украйна, в сътрудничество с националната полиция на Украйна и други упълномощени органи, да установи всички обстоятелства на случилото се. Всички служби работят на мястото на трагедията", допълва президентът.

Съобщението на Зеленски завършва с "Моите съболезнования на всички семейства и приятели на жертвите. Денис, Евгений, Юрий, екипът на Министерството на вътрешните работи... истински патриоти на Украйна. Нека почиват в мир. Нека почиват в мир всички онези, чиито животи бяха отнети тази черна сутрин."

Хеликоптерите обикновено летят ниско, за да избегнат вражеските ракети земя-въздух (SAM). Киев, например, е в близост до руските единици S-400 SAM, базирани в съседна Беларус, точно на север.

Това са много мощни системи, които ще принудят самолетите – както хеликоптери, така и самолети с фиксирани крила – да летят на нива, на които ще бъде трудно да бъдат засечени от радарите. Ниското летене също така намалява риска от атака от други SAM, като например по-малки инфрачервени оръжия, изстрелвани от рамо, когато са в оспорвано пространство на бойното поле.

Но оставането ниско увеличава риска от сблъсък със земята. Този тип летене е интензивен и доста стресиращ за пилотите, особено в градска среда с множество структури като сгради и дървета.

 Длъжностни лица казват, че хеликоптерът,  модел DSNS ES-225,  се е разбил в 08:20 местно време в Бровари и сградата на Националната служба за извънредни ситуации е била повредена при последвалия пожар.

Екипите на пожарната успяха да потушат огъня малко повече от час по-късно.

"На борда е имало девет души: шестима членове на оперативния екип на МВР, включително ръководството на МВР, както и трима членове на екипажа на Държавната служба за извънредни ситуации", се казва в изявление.

18 души загинаха, включително украинският вътрешен министър Денис Монастирски и заместник-министърът на вътрешните работи Евгений Енин.

Разследването на причината за катастрофата тази сутрин ще отнеме време, за да разбере какво точно се е случило, заяви говорител на украинските ВВС.

Ще бъде създадена държавна комисия за разследване на катастрофата. В нея ще участват авиационни специалисти.

 "Комисията ще разследва причините. Това няма да отнеме 1-2 дни, защото разследването на катастрофа на самолет отнема известно време", уточнява говорителят.

Една очевидка, според съобщенията учителка в детската градина в Бровари, в която се разби хеликоптерът, описа какво е видяла в интервю за местен информационен бюлетин, цитиран от BBC.

"Имаше огромна светкавица", каза тя. "Но преди това имаше звуци от нещо, което летеше във въздуха, и всички млъкнахме. Тогава, след светкавицата, чухме експлозия. Легнахме на земята, а след това бързо се евакуирахме в убежище."

Жена, която била в района, разказа, че е видяла горящ хеликоптер да кръжи около къщата й мигове преди да се случи катастрофата.

"Вървяхме и чухме шум, толкова силен шум", споделя тя през сълзи пред BBC. "По това време имаше страшен пламък, а хеликоптерът кръжеше над дома ни. Замръзнах, защото всички бяха вкъщи, беше осем сутринта. Хеликоптерът се завъртя и тръгна в онази посока. Разбрах, че той се е насочил към най-малката сграда, защото там са двуетажни сгради, а тази тук е десететажна."

Смъртта на вътрешния министър Денис Монастирски ще бъде огромен удар за украинските военни усилия.

Роден през 1980 г. в Хмелницки, в югозападна Украйна, Монастирски беше видна фигура в правителството на президента Володимир Зеленски.

Според уебсайта на украинското правителство 43-годишният мъж встъпи в длъжност през юли 2021 г., но преди да започне политическата си кариера е работил като адвокат.

След като Русия нахлу в Украйна миналия февруари, Монастирски дава редовни актуализации след ракетните удари в страната.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase