Снимка: БГНЕС

Just Stop Oil е група екоактивисти, според която светът се вълнува повече от миналото и изкуството, отколкото от бъдещето и сериозната климатична заплаха, пред която е изправена планетата. Вероятно това е и причината през миналата година представители на групата публично да залеят картина на Ван Гог със супа. Колко тънка е границата между вандализма и гражданската позиция - NOVA разговаря с един от протестиращите.

„В един момент просто се ужасих от това, което се случва и от бъдещето, което очаква цялото човечество. Бях много загрижен, наблюдавайки това, през което преминават континенти като Африка и Южна Америка. Наистина ми беше трудно да повярвам колко малко неща прави властта, как елитите дори не се опитват да улеснят трудната ситуация. Смея да твърдя, че корумпираните ни политици дори влошават положението, в което се намираме. Те не спират да отварят нови и нови нефтени и газови находища, пренебрегвайки факта, че има по-добра алтернатива.Това е причината, поради която се присъединих и поради която продължавам да съм част от „Just Stop Oil”, разказа Алекс.

Две картини на Ван Гог бяха залети със супа. „Колко картини на Ван Гог струва животът на Земята”, запита младият мъж и сам отговаря: „въпросът Ви звучи смешно. По-добре ме попитайте колко човешки живота е цената на лицензите за добив на нефт и газ. Правителството продължава да издава стотици такива. През последната година се стигна до там, че те дори отвориха въглищна мина за първи път от 30 години. Нелепо е. Наистина е нелепо, защото те осъзнават щетите, които нанасят”.

„Десет милиона души по целия свят умират всяка година заради замърсяването на въздуха, причинено от изкопаемите горива. Двайсет процента от тези смъртни случаи са причинени от задавяне с праховите частици, които този вид горива създават. Отвратителна статистика”, продължи да представя мотивите си Алекс.

Властта тук е наясно с това, но все още отказва да премине към новите енергийни ресурси. А те са девет пъти по-евтини, твърди мледежът.

„В момента Обединеното кралство е изправено пред криза. Сметките не спират да растат, но заплатите не мърдат. Нелепо е, че все още трябва да отговаряме и да даваме обяснения за действията ни срещу картината на Ван Гог. Причината, поради която ние извършихме точно това беше, защото знаехме, че делата ни ще провокират много широки дискусии за кризата с климата”, обясни активистът.

„Действията ни бяха достатъчно противоречиви, за да накарат обществото да си зададе важни въпроси във връзка с лицензите за добив на изкопаеми горива. От тази гледна точка, смея да твърдя, че действията ни бяха много ефективни”, доволен е той.

Запитан: „Някои хора от Вашата организация смятат, че хората се притесняват повече за опазването на изкуството, отколкото за оцеляването на планетата. Защо, според вас, това е така, той отговори: „Малко преди момента, в който двама наши активисти заляха картината на Ван Гог със супа 33 милиона души загубиха домовете си след наводнения в Пакистан. Разговор за проблемите с климата обаче нямаше. Шест пъти повече хора, отколкото е населението на мястото, на което аз живея, загубиха всичко, което някога са имали. Темата за кризата с климата обаче все още беше табу”.

Младият мъж си дава сметка за гнева, предизвикан с техните протести. „Знаете ли, картините не бяха избрани случайно. Спряхме се на тях, защото са познати на широката общественост и бяхме наясно, че действията ни ще имат сериозен отзвук. Супата пък беше избрана, за да онагледи връзката между ценовата криза в страната и проблемите, свързани с климатичните промени”, обясни той.

„Връзката между картините и модерното консуматорско общество, се корени в това, че хората са по-склонни да харчат милиони за изкуство, а не искат да си мръднат пръста за планетата, на която живеят. Това, на което ставаме свидетели е ужасно. Лудост е, че хората харчат милиони за подобни картини, докато има далеч по-съществени неща, около които обществеността трябва да се фокусира”, каза Алекс.

Относно мнението, че прекрачват границата между вандализма и изразяването на гражданска позиция, той каза: „На първо място нека тези хора разберат, че това е рецептата за промяна. Историята ни го е доказала многократно. Всяка една промяна идва след масово съпротивление, масово недоволство. Само по този начин едновременно информираме хората за проблема и се опитваме да накараме правителството да вземе мерки за неговото разрешаване”.

„На второ място искам да кажа, че истинският вандализъм не са нашите действия, а е отварянето на тези нови нефтени и газови находища. Истинският вандализъм е това, че горите на Амазония бавно, но сигурно изчезват. Сценарият, в който цялата ни екосистема умира, е съвсем реалистичен. Истинските вандалски прояви са онези, които доведоха до изчезването на 50 процента от кораловите рифове”, каза Алекс.

Той припомни предишна тяхна акция и отзвукът, който е предизвикала.

„Когато блокирахме 52 процента от петрола в един от местните ни региони за период от две седмици не получихме дори наполовина толкова сериозно медийно отразяване, колкото когато активистите ни заляха картината на Ван Гог със супа. Когато хората излизат на протести или пък се подписват в различни петиции – тогава промяна просто няма”, категоричен е той.

Активистите за опазване на планетата искат гласовете им да бъдат чути.

За окупацията на нефтопровод в Обединеното кралство за цели 40 часа. Той разказа, че е било ужасно преживяване. „Бях на високо, на 15-20 метра височина. Носех всичките си провизии. Когато си поставен в подобна ситуация е много лесно да останеш без храна и вода. Трудно е да спиш, защото ако по средата на нощта се завъртиш твърде рязко има опасност да паднеш. Беше ми трудно дори да дишам. Това обаче е цената, която хората в момента са готови за платят, за да обяснят на правителството, че изкопаемите горива ни убиват”, категоричен е младежът и уточнява – „ние сме организация, която не търси и не предизвиква насилие”.

„Ако действам и отида в затвора – там ще имам по три хранения всеки ден. А ако не правя нищо обаче след 10-20 години няма да мога да ям по три пъти на ден, защото храна просто няма да има. Откакто съм част от „Just Stop Oil” съм арестуван 4 пъти. Преди да вляза в организацията никога не съм протестирал. Сега обаче знам, че е моя морална отговорност да се изправя срещу действията на властта”, категоричен е той.

На въпрос: „Колко лошо би изглеждало бъдещето ако хората не се вслушат в думите Ви”, той отговори „през 2030-та година ще има 1 милиард души, които ще странстват. Те ще бягат, търсейки спасение, защото животът около Екватора ще стане невъзможен, там ще бъде твърде горещо. Това е нещо ужасно. Представете си го само – милиони хора без постоянен достъп до храна, вода, без подслон. През 2070-та една трета от населението на света ще бъде странстващо. Те няма да има къде да отидат. Индонезия, Централна Африка и Централна Америка ще станат територии, на които е невъзможно да има нормален живот. Това, на което ще станем свидетели е разпада на едно общество. Ще настане война. Точно поради тази причина се необходими драстични промени”, категоричен е Алекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase