Снимка: архив, БГНЕС

Двигателите с вътрешно горене си отиват според плановете на Европейския съюз, но в търсене на алтернативни източници за тях се разработват въглеродно неутрални горива. Вече има няколко компании, включително Porsche, които работят по такава технология, а на пазара се появи и първият бензин от тази категория. Но цената му е... 2800 евро за литър, съобщава Testcoches, цитиран от Automedia.bg.

Производител на екологичния бензин е Zero Petroleum, британска компания за синтетични горива без изкопаеми петролни продукти, основана от родения в Кения инженер Пади Лоу. Той е работил в екипите на „Макларън“ и „Уилямс“ във Формула 1 и също така се занимава с компютърни науки.

На сайта на Zero Petroleum е обявено, че имат първото въглеродно неутрално синтетично гориво, което може да се използва в двигатели с вътрешно горене и освен това, което е още по-важно, без каквито и да било модификации в механиката.

Според обясненията на производителя по време на производствения процес на това синтетично гориво се улавя въглерод от атмосферата. И когато това синтетично гориво се изгори, CO2 се изхвърля обратно в атмосферата, но ключът е, че това изхвърляне е по-малко от количеството, което е уловено при производството на продукта. Ето защо балансът е неутрален.

Zero Petroleum нарича този процес петросинтеза – индустриална версия на естествения процес, който е отнел до 600 милиона години, за да създаде изкопаемите горива, които консумираме в момента.

Най-големият проблем е цената, но въпреки това Кралските военновъздушни сили на Великобритания използваха това гориво през ноември 2021 г., за да постигнат световен рекорд за първи полет, задвижван от синтетично гориво. През юли 2022 г. Zero Petroleum влезе в ново партньорство с военните, за да се премине към масово производство на устойчиво авиационно гориво. Това гориво вече се предлага на пазара в 20-литрови туби, всяка от които е на цена от... 50 000 паунда.

Очевидно е, че в момента комерсиализацията на това гориво не е фокусирана върху обикновените потребители, допълва Testcoches. Според уебсайта на Zero Petroleum целта им е масово производство от 2027 г., когато въпросното синтетично гориво ще е достъпно за всички, а цената ще бъде 3 паунда за литър или дори по-малко.

В момента всички проекти, които се изпълняват около въглеродно неутрални синтетични горива, имат един и същ проблем - производството е изключително скъпо и това прави крайните цени също така определено невъзможни. Но тези компании смятат, че ще могат да намалят разходите до такава степен, че зареждането с такива горива да струва практически същото като бензина и дизела днес.

Синтетичните горива се произвеждат с помощта на възобновяема енергия (вятърна, слънчева) и ефективни индустриални процеси (улавяне на въглерод, електролиза, термични реакции) и не трябва да се бъркат с биогорива или горива, произведени от отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase