Снимка: Facebook

28-годишният Дейвид Майкъл Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол и задържан в никополското село Любеново, остава зад решетките. Това реши Окръжният съд в Плевен, който гледа мярката за неотклонение на британеца.

Чужденецът бе арестуван вчера при специализирана полицейска операция. Бодил бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби. В червената бюлетина е било записано, че той е изключително опасен, въоръжен и агресивен.

Още по темата

Младият мъж пристигнал в Любеново в края на ноември и се настанил в къщата на дядо си Филип. Последният му пост в социалните мрежи пък гласи, че е преследван за "нещо, което дори не е престъпление и предпочита да умре в чужда държава вместо да прекара остатъка от живота си в затвора в родината си".

По информация от прокуратурата в къщата в никополското село са открити схеми за направата и взривяването на бомба.

В съда стана ясно, че Дейвид Бодил е роден на 12 февруари 1994 година в Нотингам, а за последно е живял в Бъкстън, Дербишир, предаде БНТ.

Плевенският окръжен съдия Румен Лазаров отчете, че след издадена на 2 март 2020 г. заповед е претърсено жилището на издирвания британец в родината му.

Там са открити вещества под формата на течност и прах, включващи над 1 кг въглерод, 10 кг калиев нитрат, 1.2 кг сяра и 990 мл ацетон, които отговарят на състава на експлозивен черен барут. Те са съвпадали и с написаните съставки за взривни съединения в рецептите, които също са намерени в дома на Бодил.

Вследствие на това от 28 декември миналата година е издадена заповед за задържането му от съдия в Уестминстър, Лондон. Тя е за нарушаване на местния Закон за взривните вешества от 1883 г., касаещо подготвяне и притежаване на експлозиви, и предвижда наказание доживотен затвор.

Прокурорът Снежана Георгиева заяви, че нарушенията на законодателството във Великобритания, за които го издирват властите там, представляват престъпление и според Наказателния кодекс у нас. Освен това той е излязъл от родината си, знаейки че срещу него има производство, което предполага, че може да се укрие.

Затова беше поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Служебният адвокат на британеца Жоро Нинов се съгласи с доводите на обвинението и че това е единственото възможно развитие към този момент.

Бодил заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", сподели той в съдебната зала.

Посолството и консулските власти на Обединеното кралство ще бъдат уведомени за решението на плевенския съд за постоянното задържане в ареста на Бодил.
 

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 2 месеца

ОТКЪДЕ ИЗМИСЛИХТЕ, ЧЕ ДИМНИЯТ БАРУТ Е ВРИВНО ВЕЩЕСТВО ?!!!...

42

Анонимен

преди 2 месеца

ПРЕДИ 50 ГОДИНИ "ВЗРИВЯМАХМЕ" В НРБ КВАРТАЛА И ГРАДА С КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ,СЯРА И БЯЛ БРОНЗ; И С МИНИУМ И БЯЛ БРОНЗ И НИТО НИ ГОНЕХА,НИТО НИ АРЕСТУВАХА,НИТО НИ НАБЛЮДАВАШЕ ДС!!! А СЕГА 1 КГ ВЪГЛЕРОД, 10 КГ ТОР - НАТРИЕВ НИТРАТ,1,2 КГ СЯРА - СТАНДАРТНИ СЪСТАВКИ ЗА ДИМЕН БАРУТ ЗА ВСЕКИ ЛОВЕЦ - БАМ,БАМ ДВУЦЕВКАТА = ОПАСЕН АНГЛИЙСКИ ТЕРОРИСТ И ДОЖИВОТ В АНГЛИЯ. Я КАЖЕТЕ ДРУГ ВИЦ!!! А АЦЕТОНА ЗАЩО МУ Е - ДА ГО НЮХА ЛИ, КАТО НАРКОМАН?!! АЦЕТОН СА ИЗПОЛЗВА КАТО СЪСТАВКА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА БЕЗДИМЕН БАРУТ

41

БГ Съд:

преди 2 месеца

Изглежда ми пич, да кихне някви кинти и е повече от добре дошъл да остане в България завинаги.