Снимка: Maxar Technologies

Свиването на снежната покривка в Алпите, заради рекордни стойности на температурата на Земята, е толкова драматично, че може да се види от космоса.

Сателитни изображения разкриха как на планинските върхове в региона се вижда повече зелена трева от всякога и по-малки бели покривки.

Рекордно високи температури са регистрирани в осем европейски държави, а в други три области са регистрирани регионални високи температури. В неделя беше 25,1C в Билбао, Испания – с 10C по-топло от средното за периода от годината.

Нестабилният снеговалеж и топлото време, причинени от климатичната криза в голяма част от Европа, принудиха някои европейски ски курорти да затворят само няколко седмици след отварянето си.

Температурите дори достигнаха 20 градуса в Швейцария, а във Франция температурите са най-високите от 25 години за това време на годината, според Meteo France.

Нидерландия, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Дания и Беларус също са по-топли от обичайното, а рекорди бяха счупени в Украйна, Франция и Германия. Холандия регистрира най-топлия си ден през януари с 16,9C.

Аделбоден в Швейцария, който е домакин на Световната купа по ски, е принуден да проведе състезанието на изкуствен сняг тази година.

Директорът на събитието Тони Хади каза: "Климатът малко се променя, но какво да правим? Да спрем с живота ли? Всичко е трудно."

Но докато снегът се топи в цяла Европа, САЩ се изправиха пред най-студената си Коледа в спомените си, тъй като части от страната страдаха от ледени бури и свирепи минусови ветрове.

Нови сателитни изображения показват мащаба на липсата на сняг в райони, заснети само с една или две години разлика. Те са взети от сателита Terra на НАСА, сателита Copernicus Sentinel-2 на Европейската космическа агенция и спътниците на Maxar Technologies.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase