IStockphoto

Отминаха дните, когато новогодишните обещания се въртяха около по-честото ходене на фитнес или яденето на по-малко вредни храни. Сега участието в Сухия януари – отказването от алкохол за месец – е популярно предизвикателство, което трябва да опитате в началото на годината. То може да ви предостави множество ползи за физическото и психическото здраве, да спите по-добре, да повишите енергията си и като цяло да се чувствате по-добре.

По време на празниците най-вероятно сте отпуснали душата си и алкохолът често е присъствал на трапезата. Независимо дали е било само една чашка или цяла бутилка, спиртните напитки са почти задължителни за повечето от нас, особено на Нова година. Именно затова Сухият януари се прави точно след празниците, за да може не само организмът, но и мозъкът да си почине подобаващо и да е готов за новата година.
 
Независимо дали сте любопитни да разберете дали може да издържите без алкохол цели 30 дни, искате да намалите приема на спиртни напитки, или просто се чудите какви всъщност са ползите от въздържанието, Сухият януари означава да направите много промени в живота си. С това обаче идва и предизвикателството да ги следвате стриктно и без стъпки встрани. Затова сме ви подготвили няколко съвета и трикове за постигане на така желания успех по време на Сухия януари.
 
Сух януари – как лесно и успешно да следвате правилата: 
 
1. Намерете мотивация
 
Преди да се потопите с главата напред в Сухия януари, важно е да изчистите пред себе си причините, поради които искате да го правите. Специалистите препоръчват да проучите мотивацията си за отказване от алкохола, дори да е само за 30 дни. Бъдете готови да си зададете въпроса „Защо?“ и да му отговорите честно, вместо да приемате Сухия януари като нещо, което другите правят и вие искате да го опитате. Да имате добра представа за това, което ръководи решението ви, може да ви помогне не само да се придържате към целите си, но и да ги персонализирате според нуждите си.
 
2. Списък с дейности, включващи алкохол
 
Ако любимите ви хора обикновено насърчават пиенето по време на събирания, това може да е основната ви спънка по пътя към успеха. Затова е важно да намерите алтернативи на тях, които ще ви помогнат да останете фокусирани.
 
„Ако пиенето е голяма част от вашата ежедневна или седмична рутина и искате да се въздържате, трябва да правите нещата по различен начин“, простичко казва Моли Деш. Първата стъпка е да съставите списък с 30 интереса, хобита и дейности, които са уникални и лични за вас. Веднага след това си направете друг списък, в който да включите алтернативи на тези дейности, в които обаче не се включва алкохол.

Селма Блеър за трудното си минало със сексуално насилие и алкохолизъм

Сух януари: Какво се случва с тялото при отказа от алкохол?

Бюти съвети: Как да предпазим кожата от вредните ефекти на алкохола?

3. Посветете се на решението си
 
Както при всяко друго житейско решение или голяма промяна в навиците, важно е не само да отделите време, за да обмислите избора си, но и да се ангажирате с избрания от вас път. Запишете някъде на видно място, че участвате в Сухия януари, кажете на близки и приятели, колеги или изтеглете приложение, което ще ви напомня, че трябва да стоите далеч от алкохола. 

 

Още за предимствата на сухия януари и други съвети за вашето здраве четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase