Снимка: БГНЕС

През изминалата година американците са се разровили за нови дефиниции на думи в Google, търсейки термини като tacit, cacao и foray, водени от почти една и съща причина - Wordle.

Самата дума Wordle оглави първото място като най-търсената дума в Google в световен мащаб и в САЩ през 2022 г.

Още по темата

Издадена от американския софтуерен инженер Джош Уордъл през 2021 г., простотата на ежедневната игра на думи придоби масов интерес. На потребителите се дават максимум шест опита да отгатнат думата за деня. Винаги е дума от пет букви и е една и съща за всички.

Wordle стана толкова популярен, че търсенията в Google от отчаяни играчи, търсещи отговори, засегнаха други водещи тенденции. Седем от 10-те най-търсени дефиниции на думи през 2022 г. са отговори на Wordle, включително cacao, homer, canny, foray, trove, saute и tacit.

Големите събития също оказаха влияние върху онлайн търсенията.

Смъртта на кралица Елизабет II през септември влезе в челната петица за общ глобален интерес при търсене. Украйна е третата най-широко търсена дума.

Що се отнася до знаменитостите - Джони Деп оглави класациите за търсене сред актьорите след делото му за клевета срещу Амбър Хърд през лятото.

Деп беше последван от Уил Смит, който влезе в новинарските емисии, след като удари шамар на комика Крис Рок на живо на сцената пред милиони, гледащи наградите Оскар.

Иконата на тениса Серена Уилямс е на второ място като най-търсена спортистка в САЩ, хвърлена в светлината на прожекторите от съобщението за нейното пенсиониране и медийната буря след последните моменти на Уилямс от нейния последен US Open.

А потребителите на Google в САЩ показаха голям интерес към бързо забогатяване. Числата на лотарийните игри Mega Millions и Powerball бяха сред първите 10 места с най-голям интерес за търсене в САЩ и по света.

Докладът за тенденциите на Google също така отбелязва интересните начини, по които потребителите търсят информация, като правене на снимка, говорене в телефона и - тананикане.

Телефоните днес използват алгоритми, за да разрешат често срещаната главоблъсканица "каква е тази песен"? И потребителите могат да си тананикат, подсвиркват или пеят 10-15 секунди от мелодия в телефона си, за да разберат коя песен може да е останала в главите им

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase