Снимка: БГНЕС

Изминалата 2022-ра отново бе трудна година. Макар и ковид пандемията да започна да отстъпва, други кризи се задълбочиха сериозно.

Изминалите 12 месеца отново бяха белязани от политическа криза у нас. Наред с нея се появи и икономическа и енергийна криза, породена от нападението на Русия над Украйна. Не ни отминаха и природните бедствия, но пък те ни показаха и добрата и състрадателна страна на българина.

Кое е най-важното събитие в България за отминаващата си 2022 година?
С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели. В традиционната ни анкета участие взеха точно 2145 наши читатели.

Рекордната инфлация, засегнала страната, както и скокът на горива и цени, категорично бяха избрани от нашите читатели за събитие №1 на отминаващата си 2022 година. За това гласуваха цели 52% от участниците в анкетата ни.

Още по темата
На второ място в събитията на годината се нарежда краят на ковид пандемията у нас – добрата новина, подкрепена от 14% от нашите читатели. Първият успешен вот на недоверие в парламентарната ни история, с която кабинетът Петков падна от власт пък е събитие №1 за 12% от отговорилите в допитването.

Останалите предложени опции остават далеч назад с гласовете за тях. За 6% от анкетираните най-важното събитие са поредните предсрочни избори и безкрайните опити за нов кабинет. За други 5% пък основното е поредният отказ да бъдем част от Шенген – решение, което дойде в самия край на годината.

Тежките наводнения в Карловско и помощта на хиляди доброволци са посочени като най-важното събитие в страната за 4% от хората, а 3% са гласували друго добро дело – спрелите десетки коли на магистрала „Тракия“ край Стара Загора, които оказаха първа помощ на катастрофирал автобус със сръбски деца. В този критичен момент на място са се оказали и лекарите д-р Христо Стефанов и д-р Антон Елкин, които са направили триаж още на магистралата и са улеснили изключително много екипите на Спешна помощ, които веднага са поели най-тежко пострадалите пациенти.

Битката с нелегалната миграция, която през годината отне живота на няколко полицейски служители, е най-важното събитие за 2% от анкетираните. За още 1 процент пък основното в изминалите 365 дни са продължаващите дразги между България и Северна Македония.

И за финал, в навечерието на новата 2023 година, остава да си пожелаем по-малко кризи и повече поводи за радост и гордост в идващите 365 дни. Да бъде здрава и успешна! За много години!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase