Снимка: архив, БГНЕС

От началото до края на жизнения им цикъл са произведени общо над 4 милиона бройки. Сега те изживяват нещо като ренесанс: броят на легендарните източногермански трабанти и вартбурзи по пътищата на Германия нараства.

Те отново могат да се видят по пътищата на Германия – легендарните източногермански возила от марките "Трабант" и "Вартбург". Данните на Федералната служба за автомобилен транспорт сочат, че от години броят им нараства: в момента на територията на цялата страна се движат почти 40 хиляди трабантчета – с близо 5 хиляди повече, отколкото през 2020 година. Най-много регистрирани трабанти - над 10 хиляди – има в провинция Саксония, следвана от Бранденбург и Тюрингия – съответно с 6300 и 5700 бройки, пише Дойче веле.

Една от причините за растящата популярност на тези возила е, че те напомнят на хората за тяхното минало, казва председателят на любителите на трабанти в източния град Цвикау Томас Винкелман. „Тази кола, която вече се води за олдтаймер, днес има съвършено различна стойност", казва той пред „Шпигел" и добавя, че за тези коли все още се намират части, а някои от най-търсените дори продължават да се произвеждат.

Саксония води класацията по брой на автомобили в движение също и при вартбурзите –другата популярна източногерманска марка, която по времето на ГДР се произвеждаше в заводите в Айзенах. Актуалната статистика сочи, че в цяла Германия днес се движат 8726 бройки от източногерманския автомобил от средна класа. През 2010 година те са били 7700.

От пускането им на пазара - 1955 и 1957 година съответно за "Вартбург" и "Трабант" – до 1991 година, когато е преустановено производството и на двете коли, са били произведени 1,2 милиона вартбурга и 3 милиона трабанта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase