Тя е първата световна звезда, която идва в България в зенита на славата си. Група "Иръпшън" и Прешъс Уилсън взривяват публиката на Златния орфей, като почетни гости на фестивала през 1979 г. с песента "Еднопосочен билет".

"Не си спомням точната дата, когато за първи път посетих България, но си спомням, че музиката е универсален език и въпреки че не всеки в публиката разбираше целите текстове на песните, се усещаше чувството, което казва всичко. Усещане за щастие, любов и радост. Когато дойдох в България за първи път, бях като носител на всичко, което се случваше по света. Осъзнах, че човешките същества имат толкова общо помежду си. Музиката е навсякъде и има способността да събира хората, да променя атмосферата и да те кара да се чувстваш добре. Българската публика е много приветлива и ме кара да се чувствам приветствана. За мен е истинска радост да пея за тях", сподели Прешъс Уилсън специално за Bulgaria ON AIR.

Два кавъра изстрелват "Иръпшън" в челото на световните класации - "Не мога да понасям дъжда" на Ан Пебълс и "Еднопосочен билет" на Нийл Седака, които се превръщат в хитовете на 1978 и 1979 година. "Иръпшън" започват като училищна група в края 69-а и свирят предимно соул и ритъм енд блус.

Пет години по-късно към карибските музиканти се присъединява и Прешъс Уилсън, като в началото пее беквокалите, а после става фронтмен.

"Заслугите за песента "Едноспосочен билет" са на Ханс-Йорг Майер, германец, който е отговорен за много от песните на "Бони Ем". Той беше фен на черната музика и беше приятел от ученическите години на Франк Фариан, двамата работиха заедно. Той ни показа песента на Нийл Седака, мелодията беше магична и много я харесахме с колегите от "Иръпшън". Променихме аранжимента, добавихме диско темпото и така се получи "Еднопосочен билет", допълни Уилсън за "България сутрин".

Пробивът идва през 1977 година, когато "Иръпшън" подписват договор с продуцента на "Бони Ем" Франк Фариан и "Ханза рекърдс". Звукозаписната компания пуска на малка плоча песента им "Парти, парти", която по-късно става заглавие на първия албум на "Иръпшън". Втората им плоча - "Остави светлина на прозореца ми" буквално взривява класациите.

"Работата с Франк Фариан ми даде певческа кариера и без съмнение песните, които той продуцира помогнаха на мен да се установя като солов артист и на "Иръпшън" като група. Когато си говорих с Лиз от "Бони Ем", двете се съгласихме, че уменията и талантът на Франк, неговият нюх за музика бяха безспорни. Той знаеше какво ще харесат хората. Франк ми даде възможността да бъда себе си и да направя своята автентична интерпретация в мелодиите и пеенето, бях свободна да бъда себе си като вокалист. Не мисля, че съм изгубила нещо заради него. Той беше човекът, който ми помогна да стана музикантът, който съм днес", подчерта звездата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase