IStockphoto

Декември е най-празничният месец от годината, включващ множество партита с близки, приятели и колеги. Алкохолът е неизменна част от купоните, но прекаляването с него може да има някои болезнени последици на следващата сутрин или дори малко по-дълго. Махмурлукът може да причини главоболие, гадене, изтощение и други симптоми, които са свързани със седене до късно, престой на шумно място и прекалена консумация на захар и липса на оптимални хранителни вещества. 

Има множество проблеми, които ни карат да се чувстваме доста по-зле след прекомерната консумация на алкохол. Приемът на спиртни напитки, особено без подходящо хранене, може да доведе до срив на кръвната захар, което ни кара да се чувстваме уморени и да ни се гади. Освен това, тъй като черният дроб и бъбреците работят усилено, за да преработят алкохола, ние сме склонни да използваме по-често тоалетната, което води до дехидратация. И накрая, напитките увеличават стомашната киселина, което също може да доведе до стомашно-чревни смущения.
 
Въпреки че няма вълшебно лекарство за махмурлук, освен превантивното пиене на алкохол в умерени количества, има няколко трика, с които може да облекчите неприятните симптоми на следващата сутрин.

Ето няколко изпитани начина да преборите махмурлука:

1. Пиле или риба на скара, или на фурна
 
Повече от всичко е важно да ядете храна с достатъчно протеини и мазнини преди или поне през времето, когато консумирате алкохол, особено ако е повече от едно питие, защото това ще поддържа стабилна кръвна захар.
 
Ако можете, насочете се към повече протеин още вечерта преди купона, приготвен в 1-2 супени лъжици здравословна мазнина, като зехтин, и порция въглехидрати. Тази стратегия помага за контрола на кръвната захар и също така се справя със загубата на аминокиселини, която се получава, когато тялото ви метаболизира алкохола.
 
2. Кокосова вода
 
Добре е да сте хидратирани преди, след и по време на купона, на който ще има повече алкохол. Консумирайте богати на електролити напитки, които ще са още по-полезни, ако съдържат и аминокиселини. Това наистина може да помогне за намаляване на симптомите на махмурлук на следващата сутрин. Хубавото е, че в повечето магазини вече се намират готови електролитни напитки или кокосова вода. Ако не харесвате вкуса на чиста кокосова вода, пробвайте да я смесите с плодове за направата на смути.
 

Трикове за красота след бурно парти

Главоболие, махмурлук... Как да ги преборите?

5 храни при махмурлук

3. Плодове с ядково масло
 
Съсредоточете се върху по-малки, по-леки хранения през целия ден след купона. Не яжте само една ябълка, а вместо това я потопете във фъстъчено масло. Всяко масло от ядки в комбинация с плодове ще работи като задоволително миниястие или лека закуска. Опитайте банани с бадемово масло, ягоди с масло от кашу или круши с масло от слънчогледови семки.

Още идеи за справяне с махмурлука и още полезни съвети за вашето здраве ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase