IStockphoto

Коледните празници наближават и много от нас ще се видят с близки и роднини, ще седнат на празничната трапеза и ще оставят работата настрана. Ала точно по това време на годината има толкова изкушаващи ястия и напитки. Като се почне от Бъдни вечер, Коледа, след това Стефановден, Нова година, Ивановден, Йордановден... Представете си колко сбирки и какво похапване ще падне. Най-малкото, още отсега всеки се точи за капамата на мама, сармичките на баба или вкусната баклава с много орехи и захарен сироп. Ала как всичко това се отразява на съня?

Още в последните работни дни стресът ни е малко в повече. Бързаме да свършим всички задачи и не оставяме нищо недовършено за 2023-а. Това ни кара да се храним на крак, освен това не пием достатъчно течности за сметка на кафето, което дехидратира и ни вреди повече, отколкото да помага.
 
Както неведнъж сме изтъквали, не е важно само да легнете и да затворите очи, но и да го направите качествено, за да дадете необходимия релакс за тялото. А според диетолози, диетата има особена роля върху това как ще го направите. Особено по коледните празници, когато може да не си легнете в обичайния час, да изпиете повече алкохол или да забравите за здравословните си навици.
 
Ето кои храни и напитки, които влияят негативно на вашия сън:
 
1. Кофеин
 
Когато заговорим за лош сън, то кафето и съставките в него са най-големия виновник. Кофеинът потиска производството на мелатонин. Блокира и рецепторите ни за аденозин. Ето защо ние се чувстваме лениви и отпуснати, като може да ни се доспи още следобед, докато сме в офиса, а после да будуваме.
 
Не забравяйте, че кофеинът остава дълго време в организма след неговия прием. Така ако сте изпили последното си кафе в 5, то в 22 още няма да сте готови за заспиване. Ето защо трябва да минат най-малко 6 часа, а при някои и повече, след последното кафе, преди да си сложите пижамата. Затова много лекари препоръчват последната чаша с ароматната напитка да е до 14 часа, не по-късно.
 

6 храни, които крият голямо количество добавена захар

Силен имунитет за зимата – коя напитка го понижава?

Тиквени семки – помагат за съня и регулират кръвната захар

2. Захар
 
Менюто, в което има голямо количество захар под формата на различни храни, се свързва с по-нездравословен сън. А по Коледа и Нова година всички ние не се ограничаваме кой знае колко от десерти. Ето защо, ако сме хапнали баклава, торта или някой друг сиропиран десерт, не бива да се учудваме, че не можем да заспим.
 
Високото съдържание на захар в комбинация с прости въглехидрати водят до бързи скокове и падове на кръвната захар. Особено при хора с инсулинова резистентност. Това е враг на качествения сън.

Кои други храни и напитки влияят негативно съня, както и други съвети за здравето ни по празниците ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase