Снимка: БГНЕС

Стотици марокански футболни фенове останаха съкрушени, тъй като Катар анулира полетите до Доха в последната минута.

Националната авиокомпания на Мароко, Royal Air Maroc, планираше да изпълни седем допълнителни полета преди мача. Решението бе взето след като ФА на Мароко обеща да даде на феновете 13 000 безплатни билета за сблъсъка с Франция.

Но в сряда се оказа, че катарски власти са блокирали полетите.

"След последните ограничения, наложени от властите на Катар, Royal Air Maroc съжалява да информира клиентите си за анулирането на техните полети, извършвани от Qatar Airways", се казва в изявление на авиокомпанията до агенция Ройтерс.

Не е ясно защо катарските служители са наредили на авиокомпанията да спре полетите, а правителствената централна служба за комуникации все още не е отговорила на искане на BBC за коментар.

В публикация в каналите си в социалните медии в понеделник авиокомпанията предложи да направи 30 допълнителни полета като част от "изключителен график на полетите", за да помогне на феновете да стигнат до Катар. Но свързани туристически агенции по-късно казаха, че ще има само седем допълнителни полета.

Анулациите оставиха редица фенове, които вече бяха резервирали билети и хотелски стаи, без възможност да подкрепят отбора си.

Авиокомпанията поднесе пълни извинения и каза, че ще възстанови разходите на пътниците.

Междувременно редица марокански емигранти пристигат в Катар, привлечени от обещанието за безплатни. Смята се, че около пет милиона мароканци живеят по света, като много от тях са във Франция. Но когато феновете пристигнаха във фен центровете на стадион Ал Джануб (мнозина покриха главите си с марокански знамена и шапки, за да се предпазят от жегата) те останаха ядосани, тъй като безплатни билети нямаше.

Една от фенките, Зинеб Нфати, каза пред BBC, че е пътувала от Париж за мача, но не е успяла да намери билет.

"Това е много символична игра – това е Мароко срещу Франция, а аз съм наполовина французойка, наполовина мароканка", каза тя. "Проблемът е, че няма надеждни източници. Няма надеждна информация. Дойдох тук с брат ми и не знам какво ще правим... Сърцето ми е разбито."

Сблъсъкът е първият път, в който африканска страна достига тази фаза на най-голямото футболно състезание, въпреки че техните френски са фаворитите на експертите за финала срещу Аржентина.

Но треньорът на Мароко Уалид Реграги, който е израснал в Париж, казва, че отборът му е уверен и не иска да "чака още 40 години за африкански отбор", за да блесне на световната сцена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase