IStockphoto

Витамин А играе важна роля за зрението, имунитета, метаболизма, функциите на сърцето, белите дробове и бъбреците. Ето защо трябва да поддържаме оптималното му ниво, за да бъде тялото ни здраво. Но ролята му е още по-многостранна – той има антиоксидантни свойства, които защитават клетките от свободните радикали.

 
Ако искате да си набавите витамин А, не е задължително да ходите до аптеката. Можете да си го набавите като консумирате сьомга, спанак и други зеленолистни зеленчуци. Освен това е добре да хапвате мляко, сирене, яйчен жълтък, телешки черен дроб, броколи, тиква, моркови и още куп храни. Да не забравяме и някои пълнозърнести храни.
 
Витамин А – какво количество ни трябва за деня?
 
Възрастните жени трябва да приемат около 700 микрограма от антиоксиданта. Докато при мъжете количеството трябва да е близо до 900 микрограма за деня.
 
Макар дефицитът на витамин А да се среща сравнително рядко, не е изключено да се появи, ако сте на диета или се ограничавате, за да отслабнете. Или сте подложени на силен стрес и напрежение, заради които не внимавате какво слагате в устата си. Хората с проблеми с усвояването на мастноразтворимите витамини може да са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин А, обяснява д-р Жанет Кимзал, диетолог.
 
Налага ли се да приемате добавки с витамина?
 
Според диетолога Моргин Клер, твърде голямото количество витамин А може да бъде вредно за организма, но някои хора може да се нуждаят от добавки с витамин А. Например тези, при които се наблюдава недохранване, хора със заболяване на панкреаса, възпалително заболяване или морбили.
Витамин А за по-чиста кожа – кои храни да ядете?

Витамин А – защо, къде и как!

Витамин А и риба за по-добро зрение
 
Ако човек приема твърде много от въпросния витамин под формата на добавки, може да получи гадене, повръщане, замъглено зрение и дори световъртеж. В дългосрочен план приемането на твърде много витамин А може да доведе и до други неприятни симптоми. Например дразнене на кожата, болки в ставите и костите, изтъняване на костите, увреждане на черния дроб и други.

Как да откриете дали имате дефицит на витамин А?
 
Ако се притеснявате, че може да страдате от недостиг, то най-добре е да отидете на лекар. Той ще ви назначи кръвен тест, който установява нивата на ретинол или бета-каротин. „Тялото регулира нивото на витамин А, тъй като това хранително вещество се съхранява в черния дроб. Ако той е изтощен, тогава нивата на витамина са ниски“, казва Кимзал.

По кои признаци да познаете дефицита на витамин А ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase