Снимка: Getty

По изчисления на ООН днес трябва да се роди 8-милиардният жител на Земяга. Световното население е достигнало този огромен брой само 11 години след преминаване на границата от седем милиарда.

След голям скок в средата на 20-ти век нарастването на населението вече се забавя. Така че може да минат поне 15 години преди населението на Земята да достигне девет милиарда, а ООН не очаква да достигне 10 милиарда до 2080 г.

Трудно е да се изчисли точно броят на хората по света и ООН признава, че изчисленията може да са готови след година или две. Но 15 ноември е най-добрата оценка за преминаването на границата от осем милиарда.

В предишни години ООН избра бебета, които са номер пет, шест и седем милиарда. Какво могат да ни кажат техните истории за растежа на световното население?

Няколко минути след като се роди през юли 1987 г., камера се навира в малкото лице на Матей Гаспар, а група добре облечени политици се събира около изтощената му майка.

Заседнал в задната част на кортеж отвън, британският служител на ООН Алекс Маршал се чувства частично отговорен за моментния хаос, който бе причинил на това малко родилно отделение в предградията на Загреб.

"По същество разгледахме прогнозите и измислихме тази идея, че световното население ще надхвърли пет милиарда през 1987 г.", казва той. "А статистическата дата беше 11 юли. Те решиха да кръстят петмилиардното бебе на света", спомня си той пред BBC.

Когато отива при демографите на ООН, за да изясни идеята, били възмутени.

"Те обясниха на нас, невежите хора, че не знаем какво правим. И наистина не трябва да избираме един човек сред толкова много", допълва Маршал, но все пак те го направиха.  "Става дума за даване на образ на числата. Разбрахме къде щеше да бъде генералният секретар този ден и тръгнахме оттам."

Тридесет и пет години по-късно петмилиардното бебе на света се опитва да забрави церемониалното си появяване на бял свят. Страницата му във Facebook предполага, че живее в Загреб, щастливо женен е и работи като инженер-химик. Но той избягва интервюта.

"Не го обвинявам", казва Алекс, спомняйки си медийния цирк от първия ден на Матей.

Оттогава още три милиарда души са добавени към нашата глобална общност. Но през следващите 35 години може да се наблюдава увеличение само с два милиарда - и тогава световното население вероятно ще достигне плато.

Точно извън Дака в Бангладеш, Садиа Султана Оиши помага на майка си, белейки картофи за вечеря. Тя е на 11 и предпочита да е навън и да играе футбол, но родителите й управляват доста стегнат бизнес.

Семейството трябвало да се премести тук, когато бизнесът им, продажба на платове и сарита, бил ударен от пандемията. Животът в селото е по-евтин, така че те все още могат да си позволят да плащат училищни такси за трите си дъщери.

Ойши е най-малката и късметлийката на семейството. Родена през 2011 г., тя е обявена за едно от седеммилиардните бебета в света.

Майка й нямала представа какво ще се случи. Дори не очаквала да роди този ден. След посещение при лекар е изпратена в родилно отделение за спешно цезарово сечение, а Ойши пристига на бял свят една минута след полунощ, заобиколена от телевизионни екипи и местни служители, които се протягали един към друг, за да я видят. Семейството било смаяно.

Докато баща й се надявал на момче, сега той е щастлив с трите си трудолюбиви, интелигентни дъщери. Най-голямата вече е в университет, а Ойши е решена да стане лекар. "Не сме толкова заможни и COVID направи нещата по-трудни", казва той пред BBC. "Но аз ще направя всичко, за да сбъдна мечтата й."

От раждането на Ойши още 17 милиона души са добавени към нарастващото население на Бангладеш.

Този растеж е страхотен медицински успех, но скоростта, с която Бангладеш се разширява, се забави значително. През 1980 г. средно жена е имала повече от шест деца, сега са по-малко от две. И това е благодарение на фокуса, който страната е поставила върху образованието. Тъй като жените стават по-образовани, те избират да имат по-малки семейства.

Това е от решаващо значение за разбирането накъде вероятно ще отиде населението на света. Трите основни органа, които правят прогнози за световното население - ООН, Институтът по здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон и IIASA-Wittgenstein Center във Виена - варират в зависимост от печалбите, които очакват в образованието.

ООН казва, че световното население ще достигне своя връх през 80-те години на този век с 10,4 милиарда, но IHME и Wittgenstein смятат, че това ще се случи по-рано - между 2060 и 2070 г., с по-малко от 10 милиарда.

Но това са само прогнози. Откакто Ойши се роди през 2011 г., много неща се промениха в света и демографите постоянно се изненадват.

"Не очаквахме, че смъртността от СПИН ще падне толкова ниско, че лечението ще спаси толкова много хора", казва Самир Кей Си, демограф в IIASA. Той трябвало да промени модела си, защото подобряването на детската смъртност има дългосрочно въздействие, тъй като оцелелите деца продължават да имат деца.

Но тогава се появили зашеметяващи спадове в плодовитостта.

Демографите бяха шокирани, когато броят на децата, родени на жена в Южна Корея, спадна до средно 0,81, казва Самир Кей Си. "И така, колко ниско ще падне? Това е големият въпрос за нас."

Това е нещо, с което все повече страни ще трябва да се борят.

Докато половината от следващия милиард души ще идват само от осем страни - повечето от тях в Африка - в повечето страни коефициентът на раждаемост ще бъде по-нисък от 2,1 деца на жена, броят, необходим за поддържане на населението.

В Босна и Херцеговина, едно от най-бързо намаляващите населения в света, 23-годишният Аднан Мевич мисли за това много. Той е роден в страна, чието население може да намалее наполовина след 50 години.

"Няма да има кой да плаща пенсиите на пенсионерите", казва той. "Всички млади хора ще си отидат."

Има магистърска степен по икономика и си търси работа. Ако не намери, ще се премести в ЕС. Подобно на много части от Източна Европа, страната му е ударена от двойния удар на ниската раждаемост и високата емиграция.

Аднан живее извън Сараево с майка си Фатима, която има сюрреалистични спомени от раждането му.

"Разбрах, че има нещо необичайно, защото лекарите и медицинските сестри се събираха наоколо, но не можех да разбера какво се случва", спомня Фатима. Когато Аднан се ражда, тогавашният генерален секретар на ООН Кофи Анан е там, за да го провъзгласи за шестмилиардното бебе на света. "Бях толкова уморена, че не знам как се чувствах", казва Фатима, смеейки се.

Аднан и майка му прелистват албуми със снимки. Едно малко момче седи пред гигантска торта, заобиколено от мъже в костюми и военни. "Докато другите деца имаха рождени дни, аз просто бях посещаван от политици", казва Аднан.

Но имало бонуси. Да бъдеш шестмилиардното бебе доведе до покана да се срещне с неговия герой, Кристиано Роналдо, когато бил на 11.

Той намира за зашеметяващо, че за 23 години световното население е нараснало с два милиарда души.

"Това наистина е много", казва той. "Не знам как ще се справи нашата красива планета."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase